28.05.11 Plemena

Komondor

Historie

Komondor je staré maďarské pastevecké plemeno asijského původu. Označení komondor se poprvé objevilo v roce 1544. Původní předkové téměř určitě přišli do Karpatské pánve s migrujícími Staromaďary, žijícími jako nomádští chovatelé dobytka. Psi se vyznačovali bílým zbarvením a charakteristickou strukturou srsti. Díky barvě byli psi v noci dobře rozeznatelní od vlků, charakteristické „dredy“ je zase chránily před silným deštěm, větrem a sluncem. Plstnatá srst z zimě izolovala teplo a v létě naopak udržovala tělo v relativním chladu. V případě útoku predátora navíc sloužila i jako určitá bariéra, která zmírňovala útok zubů. Pastevci si vážili především jeho bdělých smyslů, ostražitosti a tvrdosti. Roku 1924 byl založen první spolek chovatelů komondorů. V roce 1924 byl přijat první standard a v roce 1954 bylo plemeno uznáno FCI.

 

Povaha a využití

Jedná se o neochvějně odvážného psa při hlídání a obraně svěřených stád a majetku i domova svého pána. Útočí tiše a neohroženě. Jeho povaha není zcela milá, je vrozeně nedůvěřivý. Rozhodně se nejedná o klasického rodinného či společenského psa, protože si stále zachovává svůj původní – přírodní - naturel. Není slepě poslušný, má vlastní hlavu a schopnost se rozhodovat a vyhodnocovat situaci. Není se čemu divit, pastevci potřebovali samostatného psa, který ochrání stádo ve dne i v noci. Vnímá své teritorium jako svůj majetek a netoleruje v něm žádnou jinou živou bytost. Je přirozeně nedůvěřivý. V průběhu dne zachovává pozici vleže, která mu dovoluje kontrolovat své teritorium. V noci je stále v pohybu. Je to ideální hlídač rozlehlých usedlostí a pozemků. Je to spíše introvert, který moc nemusí mazlení. Pro cizí lidi, kteří naruší jeho teritorium, může být nebezpečný.

 

Vzhled

Komondor je velký, mohutně stavěný pes. Jeho atraktivní zevnějšek a důstojné chování vzbuzují respekt a někdy dokonce i strach. Robustní tělo je pokryto zacuchanou, provazcovitou, hustou a dlouhou srstí. Tělo má při pohledu ze strany tvar šikmého obdélníku, maličko se lišícího od čtverce. Nad tělo je zvednuta hustě osrstěná hlava. Ocas je nesen svěšený dolů, se špičkou ohnutou vzhůru, téměř horizontálně. Barva srsti je slonovinová.

Výška: psi minimálně 70 cm, feny minimálně 65 cm.

Hmotnost: psi 50 - 60 kg, feny 40 - 50 kg.t

 

Péče

Hodí se výhradně pro chov venku. Ačkoliv se srst komondora nemusí česat, vyžaduje pravidelnou péči v podobě protrhávání. Také koupání (a sušení) je mnohem náročnější než u plemen s běžnou srstí. Velmi důležitá se správná socializace a důsledná výchova.

Zdroj: F.C.I.-Standard č. 53 / 13.09.2000 / GB www.cmku.cz