08.06.16 Výživa

Krmení koček vs. psů

Říká se, že pes čeká, co s člověkem společně slupne, zatímco kočka se uvolí ochutnat to, co jí člověk nabídne. Jaké jsou další obecné pravdy?

  • Pes je kdykoli ochoten sežrat krmení kočce, ale kočka jen výjimečně přistoupí na krmivo psí.

  • Kočka sní jen tolik, kolik potřebuje. Pes toho sní tolik, kolik se do něj vejde.

  • Kočku je možné krmit ad libitum (podle její libosti) a velikost krmné dávky odvodit zpětně. Tato zásada by u psů nefungovala. Když psovi krmení chutná, sní toho mnohem víc, než ve skutečnosti potřebuje.

  • Pokud kočce krmení nechutná, je schopná raději několik dní hladovět a počkat si, až páníček změkne a předloží jí něco chutnějšího. Pes většinou z hladu sní i to, co mu tolik „nejede“.

  • Když necháte na kočce kolik a kdy sní krmiva, dá přednost deseti až dvaceti malým porcím, konzumovaným bez ohledu na denní či noční dobu. Pes raději upřednostní dvě větší porce za den.

  • Kočka jako samotář loví a jako samotář také ráda jí. Pes je smečkové zvíře, kterému nevadí jíst v přítomnosti ostatních psů (ovšem někteří psi mají velmi rozvinutý majetnický pud a svou misku si úzkostlivě brání).

  • Stanovení optimální krmné dávky pro kočky je snadnější než u psů, protože plemenné rozdíly více než 300 variet čtyř hlavních skupin ušlechtilých koček (dlouhosrstých, polodlouhosrstých, krátkosrstých, siamských a orientálních krátkosrstých) registrovaných mezinárodní organizací FIFe, se dotýká celkové hmotnosti dospělých zvířat jen v poměrně nevýrazným rozpětí. Rovněž pohybová aktivita neboli výdej energie nepředstavuje u doma držených koček výrazné odchylky. Hmotnost dospělých koček se pohybuje průměrně od 3 do 6,5 kg. Zatímco u psů je situace zcela odlišná. Psí plemena se vyznačují značnou variabilitou. Jen si vezměte kapesní čivavu či pražského krysaříka, kteří váží okolo 2,5 kg a obřího neapolského mastina či německou dogu se 70 kg živé váhy. Rovněž pohybová aktivita – výdej energie se velmi výrazně liší u jednotlivých plemen.

Zdroj: Jak nakrmit pejska a kočičku, Vladimír Škrdlík a Michal Císařovský, Canis, 1994