16.02.10 Výživa

Krmení v době krize

 

Hospodářská krize je stále zde. Její dopady nepřímo zasáhly nás všechny. Mnozí lidé přišli o práci a šetří se prostě všude. Jednou z položek, na které je možné omezit výdej finančních prostředků, je i krmení našich zvířecích mazlíčků. Zvlášť u větších plemen psů může být úspora markantní. Jak ale ušetřit, aby kvalita krmiva zůstala zachována?

 

Výběr krmiva

 

Hlavním kritériem je výběr vhodného krmiva. Krmíme-li granulemi, pak při výběru značky nebereme v úvahu pouze cenu, ale především složení a dávkování. Kvalitní granule mají nižší dávkování, takže i zdánlivě dražší granule mohou v konečném důsledku vyjít levněji. Nehledíme na reklamu, protože mnohé značky pyšnící se slogany, které hlásají jedinečnou vyváženost krmiva zaručující dlouhý život našeho psa, opravdu nemusí být pravdivé!

 

Každý pes je originál a co jednomu vyhovuje, může druhému způsobovat problémy. Proto se vyplatí koupit na zkoušku menší balení krmiva, abychom zkusili, zda psovi nepůsobí zažívací problémy. Jestli psovi granule opravdu sednou, ale zjistíme až po několika týdnech krmení. Všímáme si trusu (odpovídající množství a barva), stavu srsti a kůže (lesklá srst bez lupů), fyzické kondice (osvalení) a psychické pohody a vitality.

 

Mezi značky, které lze doporučit, je možné zařadit např. Orijen, Artemis, Canidae (cena těchto značek je ovšem vyšší), Acana (výborný poměr kvalita/cena), Bento Kronen, Nutram, First Mate, Arden Grange atd. Další značkou, která vychází cenově příznivě, je i superpremivé krmivo Guabi Natural, které neobsahuje pšenici ani kukuřici (potenciální alergeny), je konzervováno přírodně (výtažkem z rozmarýnu, vitamínem E a kyselinou citrońovou) a jeho hlavní složkou je kuřecí maso, játra a kuřecí moučka, společně s celozrnnou rýží.

 

O tom, jak krmivo vybírat, jaké složky jsou důležité, a co by v granulích být nemělo, připravujeme článek, který již brzy zveřejníme na stránkách muj-pes.cz.

 

Pamatujte, že šetřit se vyplatí pouze v případě, zůstane-li kvalita krmiva zachována. Přejít na marketové a ekonomické řady krmiv se nevyplácí... Co ušetříme, může se pak projevit na zdraví našeho čtyřnožce. A náklady na veterinární péči jsou většinou velmi vysoké. Takové šetření je pak spíš kontraproduktivní.

 

Akce a nakupování přes internet

 

Další z možností, jak ušetřit, je nakupovat v různých akcích a slevách. Výhodné je nakupovat krmiva přes internet. Internetové obchody mají většinou cenu nižší než klasické kamenné obchody a nabízejí přitom větší výběr značek a rozvoz až do domu. Vyplatí se sledovat i akční nabídky těchto obchodů (například internetový obchod www.krmeni.cz svým zákazníkům rozesílá informace o akčních slevách každý měsíc) a využívat jejich věrnostní programy.

 

Připravujeme-li psovi krmivo klasické (vařené maso + příloha), nebo krmíme-li syrovou stravou (BARF), vychází finančně mnohem výhodněji kupovat maso u firem specializujících se na výrobu krmného masa. Maso kupované pro lidskou spotřebu v supermarketech a řeznictvích se nám prodraží. Přílohy, jako jsou ovesné vločky, těstoviny, rýže, zelenina a ovoce, pak kupujeme v různých akcích. V případě rýže nebo těstovin můžeme nakupovat i do zásoby.

 

Závěrem

 

Možností, jak ušetřit, je více. Například chutné pamlsky můžeme psovi připravit sami doma. Domácí játrové sušenky nebudou chemicky konzervované a finančně vyjdou levněji než komerčně vyráběné psí pochoutky. Pokud budete v rámci šetření měnit značku granulí, pak radím vybrat takové, které budou alespoň v prémiové kvalitě. Supermarketové granule a zbytky lidských jídel by v psím jídelníčku neměly mít místo ani v době krize!