09.03.13 Výživa

Krmná dávka – BARF

Chystáte se krmit svého pejska syrovou stravou podle BARFu, ale netušíte, jak velké porce mu servírovat? Zde je odpověď.

Obecně lze říci, že denní krmná dávka dospělého jedince by měla činit zhruba 2-3% ideální hmotnosti. To znamená, že krmnou dávku vypočítáte podle toho, jakou by měl mít pes ideální hmotnost. U hubeného psa počítáte s vyšší hmotností, u jedince s nadváhou naopak operujete s ideální hmotností, kterou chcete dosáhnout.

Ovšem i v tomto případě platí pravidlo, že nic se nedá přesně škatulkovat a paušalizovat. Tabulky jsou jedna věc a realita je mnohdy odlišná. Proto se nedivte, když jednomu psovi bude stačit 1,5 % tělesné hmotnosti a bude „tak akorát“ druhý bude i po 4% ideální hmotnosti hubený. Uvedená 2-3% jsou pouze orientační. Samozřejmě i v odhadu porcí dostanete časem potřebnou praxi.

 

A jak by mělo vypadat složení krmné dávky?

Krmná dávka se skládá z několika částí – masa, kostí a příloh. Podíl těchto složek závisí na věku, momentální kondici, zdravotním stavu a samozřejmě konkrétních potřebách jedince. Odlišné potřeby mají štěňata a psí senioři. Složení krmné dávky pro dospělého jedince je zhruba takovéto:

50-60% masa + 20-30% kostí + 20-30 % příloh.

 

Jak často krmit?

Vzhledem k tomu, že čerstvou stravu pes velmi rychle tráví, je vhodné krmit dospělého psa 2krát denně, ideálně ve stejnou dobu. Samozřejmě, že nemusíte dodržovat na minutu stejný čas, ovšem určitý pravidelný režim je žádoucí (ideálně v rozmezí 1 hodiny), aby žaludek nezůstal dlouho prázdný. Zvláštní skupinu představují štěňata, které je nutné krmit 2-5 krát denně v závislosti na věku. Také psi nemocné a během rekonvalescence je vhodné krmit častěji po menších porcích. Důležité je skloubit případné podávání léků a krmení. Vždy si zjistěte, jaké léky je nutné brát nalačno a které naopak společně s krmením.

 

Další upozornění

Další zásadou, kterou byste měli dodržovat, je servírování krmení o správné teplotě. Nikdy psovi nedávejte krmení přímo z lednice (nebo dokonce zmrzlé), protože by mohlo dojít z trávicím potížím. Potrava by měla mít zhruba pokojovou teplotu (cca 21 °C), nebo ještě lépe tělesnou teplotu 38-39 °C. Teplota je podstatná především u nemocných psů a štěňat. Výhodou u „nežravců“ je fakt, že teplá strava je pro ně lákavější a ochotněji ji přijímají. Dodržujte také pravidlo, že co pes nesní do 10-15 minut, to mu odeberte. Hlavním důvodem je skutečnost, že čerstvá strava se velmi rychle kazí, což platí hlavně v létě.

 

Zdroj: BARF, Krmení psa přirozenou stravou, Kateřina Novosádová, nakladatelství Plot, 2011