07.10.21 Výživa

Láska prochází žaludkem! I tím psím!

Máte rádi hamburgery? A věděli jste, že je můžete připravit i pro svého pejska? A co teprve banánové křupky s kokosem! To je také velká mňamka! Pokud hledáte nějaký vhodný a opravdu originální domácí recept na dobroty pro svého čtyřnohého miláčka, pak tu pro vás máme porci inspirace. A hlavní roli hrají nejenom různá semínka, ale i další neméně zdravé ingredience. 
Banánové křupky s kokosem
Co budeme potřebovat?  
1 zralý banán
200 g ovesných vloček
100 kuřecího masa (může být pečené třeba od oběda)
2 lžíce kokosu
1/2 lžičky chia semínek
1 lžíce lněných semínek
2 lžíce ovčího jogurtu
1/2 lžičky mletého zázvoru 
Všechny ingredience rozmixujeme v robotu a směs vymačkáme na plech s pečícím papírem. Pečeme na 180 stupňů cca 30 – 35 minut dozlatova. 
Mini hamburgery
Co budeme potřebovat?
polovina batátu
200 g pohankové mouky
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky jedlé sody
stroužek česneku
špetka rozmarýnu
1 lžíce lněného semínka
1/2 lžičky chia semínek 
1 vejce na potření a špetka sezamových semínek na posyp 
Na masovou směs: 
cca 250 g mletého hovězího masa (může být i více, záleží na tom, jak velké budete dělat burgery) 
1 lžička hořčičného semínka
1 menší kulička předvařené řepy
Na dozdobení: rajče, listový salát (směs salátů nebo ledový, rukola, polníček…), případně okurka, kousek plátkového sýra (Gouda nebo Čedar), kousek červené papriky a místo majonézy kozí nebo ovčí jogurt (variací je mnoho, záleží na tom, co má pejsek rád a co máte zrovna doma v ledničce).
Batát nakrájíme na kostičky, přidáme oloupaný stroužek česneku a uvaříme. Česnek pak můžeme vyndat, nebo pokud ho má pejsek rád a nevadí mu na zažívání, vyndavat nemusíme. Slijeme vodu, batáty rozmačkáme (případně společně s česnekem) a necháme dobře vychladnout. Po vychladnutí přisypeme pohankovou mouku, jednou sodu a nasekaný rozmarýn. Lněné semínko namočíme do teplé vody a necháme bobtnat. Poté trochu nadrtíme a přidáme do těsta a přisypeme ještě chia semínka, přilijeme olivový olej. V případě potřeby můžeme přidat ještě trochu mouky. Utvoříme hladké těsto a z něj osm kuliček, které na plechu trochu rukou stlačíme, pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Dáme do trouby péct na 200 stupňů 15 minut a poté teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme ještě 30 – 35 minut.
Mezitím si připravíme masovou směs. Mleté maso v misce smícháme s nastrouhanou červenou řepou (nejlépe najemno), přidáme hořčičné semínko a utvoříme placičky, které dáme na plech. Na plechu ještě do každé placky uděláme malý důlek, aby se maso rovnoměrně propeklo. Placky by před upečením měly být maličko větší než bulka, jelikož při pečení zmenší objem. Pečeme na 180 stupňů 30 minut. 
Vychladlé bulky podélně rozkrojíme, na spodní část dáme trochu ovčího nebo kozího jogurtu, pokud máme. Pak list salátu, na něj položíme masový burger a navrch ještě rajče, papriku a třeba okurku a může být ještě i zelená bylinka (petržel, máta, bazalka, řeřicha…). Přiklopíme vrchní polovinou bulky a podáme hafíkovi… A pozor na prsty!!!
Tak si dejte „do nosu“, pejskové!
Text: Michaela Weidnerová, za recepty srdečně děkujeme Lucce Koukalové
Foto: Lucie Koukalová, Míla Černá
Článek byl přejat z kynologického magazínu https://www.ecanis.cz/