12.10.09 Plemena

Louisianský leopardí pes

Historie

Původ plemene je zahalen tajemstvím. Uvádí se, že leopardí pes se zrodil u jezera Catahoula v Louisianě v USA. Předpokládá se, že se zrodil křížením červených vlků a španělských mastifových psů. Jak se ovšem mastifové dostali k louisianským indiánům? Nejpravděpodobnější verze je, že Španělé nechávali své raněné psy na bojištích, nebo se mastifové stávali kořistí indiánů. To už jsou pouze domněnky. Francouzští kolonisté objevili tyto křížence podobné vlkům a zjistili, že skvěle loví v bažinách. Úmyslně začali tyto psy spojovat se svými ovčáckými psy, kteří byli podobní beauceronovi (proto někteří leopardi mají paspárky). Tímto spojením chtěli docílit velmi dobře se pohybujících psů s pasteveckými vlohy a duší lovce. Flekatého psa se skleněnýma, světlýma očima pojmenovali podle místa původu – jezera Catahoula. Psi měli skvělé lovecké vlastnosti, které využívali k lovu vysoké zvěře a divokých prasat. Posléze se z nich stal farmářský pes, když prokázal své výborné nahaněčské schopnosti. Catahoula byl státem Louisiana uznán jako národní plemeno 9. června 1979. Ve své domovině je stále velmi rozšířen. Na evropský kontinent se dostal v roce 1998. A to přímo do České republiky díky panu Ing. Gerhardovi Steinovi (CHS Šumící Křídla). ČR je druhou “catahoulí velmocí” na světě. Ovšem obliba se pomalu, ale jistě, rozšiřuje. Dalšími zeměmi jsou Slovensko, Německo, Finsko, Holandsko. Doufejme, že se chov leopardů bude do budoucna zkvalitňovat a bude se těšit oblibě.


Povaha a využití

Louisianský leopardí pes je nezávislý, s obranářskými vlohami a teritoriálními pudy. Věrně miluje svoji smečku, to znamená všechny rodinné členy a známé přátele, se kterými se stýká od malička a pravidelně. K cizím lidem bývá rezervovaný. Je to pracovní plemeno. Používal se jako pes dobytkářů, dřevorubců, společenský pes, hlídací a strážní pes.  Má obrovskou sílu, houževnatost a chuť pracovat pro svého pána. Velmi rád je  záměstnán, proto uvítá každý sport či práci. Setkáváme se sním na špičkových  místech v coursingu či frisbee. Také se pomalu zvyšuje počet leopardů, kteří skládají například zkoušky z poslušnosti. To je důsledek trpělivé práce a sehranosti mezi psem a pánem. Na začátku každého učení musí leopard pochopit a přijít na chuť danému sportu, ale jakmile nalezne smysl a chuť něco dokázat, stává se z něj dříč. Leopardí pes nemá rád typický "ovčácký výcvik" v podobě opakovaného drilu. Má rád nové zajímavé podněty. Výcvik musí probíhat důslednou, ale jemnou a láskyplnou výchovou. Má velmi křehkou důvěru, kterou lze velmi lehce ztratit, ale těžko získat. S louisinaským leopardím psem můžete dělat např. weight pulling, agility, coursing, canicross nebo frisbee.


Vzhled

Plemeno Louisiana Catahoula je pes střední až větší velikosti, dobře osvalený, elegantní, silný, ale činorodý a velmi vytrvalý. Psi by měli měřit 55,8 – 66,0 cm. Velikost fen je 50,8 – 60,9 cm.
Barva: Leopardí barvě se dává přednost, může být modrá, šedá, černá, játrová, červená, bílá a skvrnitá. Znaky mohou být černé, bílé, tříslové, červené nebo žlutohnědé. Jednobarevné zbarvení je přijatelné černé, žluté, červené a čokoládové. Dalším charakteristickým znakem plemene jsou oči. Skleněným očím se dává přednost, třebaže oči mohou být libovolné barvy nebo kombinace barev. Oči nemusí být stejné barvy a jedno nebo obě oči mohou být také různobarevné.

Péče

Leopardí pes není náročný na péči. V době línání je dobré ho každý den kartáčovat  vhodným kartáčem či gumovou rukavicí. Jeho chlupy jsou krátké a tvrdé, snadno se kamkoli zapíchnou. Podle potřeby můžeme zastřihnout drápy speciálním kleštičkami, které se k tomuto účelu používají. Pravidelné čištění zubů a uší je samozřejmostí. Psa krmíme kvalitní stravou a poskytneme mu dostatek pohybu a vyžití, které jako pracovní plemeno ke svému životu potřebuje.

Informace a fotky poskytla Monika Kubertová

Chovatelská stanice Tartuga
www.leopardipes.eu