16.06.11 Plemena

Lvíček

Historie

Standard uvádí krátké historické shrnutí: Plemeno pochází z Francie. V katedrále v Amiensu, jejíž stavba se datuje do 13. století, je možno vidět do kamene vytesané dva lvíčky, typické zástupce tohoto plemene. V 15. století byla nezaměnitelná silueta lvíčka často zachycována na tapiseriích. Plemeno bylo oblíbené mezi dámami burgundského dvora. V 17. století pak bylo často zobrazováno v malířských dílech. Francouzský přírodovědec Buffon jej velmi přesně popisuje ve svém díle „Histoire Naturelle“ a podtrhuje jeho vzácnost. Ve stejné době jej také zmiňuje švédský přírodovědec Linné. Lvíček byl dříve také nazýván „bišon lvíček“. Francouzský chovatelský klub byl založen 18. listopadu 1947. Plemeno je příbuzné s bišonkem, maltézáčkem, boloňáčkem a Cotenem de Tulear.

Dlouhou dobu patřil mezi nejvzácnější plemena světa (v roce 1960 byl zapsán v Guinessově knize rekordů jako nejvzácnější plemeno světa).

 

Povaha a využití

Jedná se o společenského psíka, který plní na jedničku funkci rodinného společníka. Díky své mrštnosti a obratnosti se může uplatnit například i v agility. Je velmi oddaný a poslušný vůči svému pánovi. Vyznačuje se pozorností, vnímavostí, veselostí, přítulností a hravostí. Je pozorný, milý a spokojený za každých okolností. Dokáže být klidný a tichý, je-li mu to přikázáno. Jeho upřímný a mírný pohled se snaží vyčíst, co je od něj očekáváno. Lvíčci si rádi hrají, jak se psy, tak s člověkem. Při správné výchově je poslušný a snadno ovladatelný.

 

Vzhled

Malý, inteligentní pes, veselý, s živým a pozorným výrazem; celkově robustní s dobrou kostrou; krátké tělo dobrých proporcí; vysoko nesená hlava; silueta připomínající chrta. Pohyb je hrdý a rázný, zdůrazněný vlající hřívou lvího sestřihu. Nestříhané části musí být zcela přirozené a v žádném případě tvarované. Lví sestřih je povinný pro výstavy.

Tělo je kvadratické. Hlava je poměrně krátká a dosti široká od temene k lebce; vysoko nesená.

Výška: 26 až 32 cm v kohoutku, s tolerancí +/- 1 cm.

Hmotnost: přibližně 6 kg.

 

Péče

Péče o lvíčka není nijak zvlášť náročná, samozřejmě však potřebuje pravidelně česat (alespoň 3x týdně) a jednou měsíčně koupat. Je pro něj typický lví sestřih, takže chcete-li ho vystavovat, je nutné dbát o správnou úpravu srsti. Je to ideální pes do města. Je přizpůsobivý – zvládá dlouhé túry, ale je spokojený i při rychlém proběhnutí v blízkém parku.

 

Zdroj: F.C.I.-Standard č. 233 / 02.04.2004 / GB, www.cmku.cz