25.04.07 Plemena

Maďarský ohař

Historie:

Maďarský ohař je maďarský národní lovecký pes, lidově přezdívaný také „vižla“. O jejím vzniku se vedou dvě teorie. Ta první říká, že ohař tohoto typu přišel před více jak 900 lety spolu s nomádskými kmeny. Ta druhá se naopak přiklání k faktu o původu ze žlutých tureckých psů. To by ovšem mohlo vysvětlovat to, že v 16. a 17. století byla kultura silně ovlivňována Turky a tak nemůžeme vyloučit to, že došlo ke skřížení. Naznačuje to i charakteristická žlutočervená barva, která je pro psy z přední Asie typická. Ať tak či onak v další fázi vývoje byli psi kříženi s výmarským ohařem a transylvánskými pointery. Bylo za potřebí rychlého všestranného psa, který umí najít pernatou zvěř a vypíchnout ji. To souviselo se zálibou v sokolnictví, které tyto hunské národy znali již dávno před svým příchodem do Evropy. Přávě tyto krátkosrsté ohaře, kteří se používali v sokolnictví můžeme považovat za předchůdce maďarského ohaře. Této obrovské zálibě maďarské šlechty v lovech a sokolnictví vděčíme za vyšlechtění vizsly.

Čistokrevný chov maďarké vizsly započal někdy kolem roku 1917. Hlavní důraz byl kladen na barvu a na lovecké schopnosti psa. Ve 30. letech vznikla hrubosrstá varieta a to pravděpodobně přikříženým německého  drátosrstého ohaře. Dnes známe tedy dvě variety vizsly a obě jsou uznány. V květnu 1920 byla založena Maďarská společnost chovatelů maďarského ohaře.

Vzhled:

Barva srsti je žemlově žlutá nebo v různých odstínech pískově žlutá. Ideální kohoutková výška psa je 56 - 61 cm, feny 52 - 57 cm. Váha se pohybuje v rozmezí 20 – 30 kg.

Povaha a využití:

Maďarský ohař má vynikající čich, při práci je neúnavný a vytrvalý. S nadšením pracuje i ve vodě a dobře snáší letní vysoké teploty, které museli ustát  jeho předci ve středním Maďarsku. Ochotně donáší, stopuje, vystavuje a je považován za všetsranného loveckého psa. Je to plemeno velice společenské a přítulné. Je vhodné například pro agility a to nejenom díky své hbitosti ale i díky své učenlivosti.

Péče:

Vizsla je po všech stránkách pes živý a aktivní, potřebuje dostatek prostoru pro vydovádění se. Vždyť i překlad slova viszla znamaná „čilý“. Ačkoli je to pes původem lovecký, může si jej pořídit i člověk, který na lov nechodí, je ovšem důležité aby měl ohař kde svou energii vybít. Krátká srst nevyžaduje žádnou speciální péči.

 

Text: Eva Černohubová

Foto: Chovatelská stanice Od Smutné říčky