16.04.16 Štěně

Máme doma štěně

Koupí štěněte jste na sebe vzali mnohaletý závazek venčení, výchovy a nejrůznější péče. Avšak nemějte strach, pokud se budete svému psovi věnovat, bohatě vám to vrátí.

Chcete-li mít doma přátelského a poslušného psa, neodkládejte výchovu na neurčito a začněte s postupným výcvikem již od doby, kdy si přinesete štěně domů. A to především proto, aby vás pes poslouchal a stal se z něj přátelský a oddaný tvor. „Pes by měl již od útlého věku chápat několik základních pravidel. Snažte se myslet alespoň na ty nejzákladnější návyky. Ne nadarmo se říká, že starého psa už novým kouskům nenaučíš,“ říká Dagmar Tarkošová ze společnosti Royal Canin. Už ve věku dvou měsíců ho navykejte na jeho jméno, trénujte chození na vodítku, učte ho vykonávat potřebu venku. Ve třech měsících můžete přidat význam povelu „nesmíš“ a „sedni“. Myslete na to, že alfou a omegou je vždy spolehlivé přivolání, které trénujte už od prvních dnů. Ve čtyřech měsících můžete přidat aport předmětu, povel „lehni“ a „zůstaň“ a cvičit i chůzi u nohy. Od zhruba pěti měsíců přidejte povel „přines“ atd. „Pokud si s výcvikem nevíte rady, kontaktujte chovatele či psí školu. Nebojte se výchovu zvířete svěřit do rukou profesionálů,“ dodává Tarkošová.

Péče o zuby

Stejně jako u lidí i u psů dochází během dospívání k obměně chrupu. Mléčné zuby začnou štěňatům obvykle vypadávat v období mezi třetím a sedmým měsícem věku. V dospělosti je třeba o psí chrup pravidelně pečovat a zabránit tak mimo jiné tvorbě zubního kamene. Psovi chrup čas od času zkontrolujte a dbejte na jeho pravidelné čištění. „K zubní hygieně používejte výhradně kartáčky a zubní pasty určené pro psy. Čistěte mu zuby klidně i několikrát týdně. I zde platí, že je třeba začít co nejdříve, neboť dospělý pes, který na to není zvyklý, si s tlamou už moc manipulovat nenechá,“ zdůrazňuje Tarkošová.

Koupání a péče o srst

U koupání hraje velkou roli typ srsti. Psy s krátkou srstí stačí koupat v průměru dvakrát ročně nebo tehdy, když se výrazně zašpiní. Dlouhosrstá plemena potřebují pravidelnou hygienu častěji, přibližně každé tři měsíce. Psa omývejte vlažnou až teplou vodou a použijte speciální šampony pro psy. Po koupeli jej řádně vysušte ručníkem a nechte v teplém prostředí, aby dostatečně uschl. Každý pes, bez ohledu na typ srsti, v průběhu života přichází o chlupy, které se mu přirozeně obměňují. Psi, kteří žijí venku, je ztrácí dvakrát ročně, domácí mazlíčci línají většinou celoročně, nejvíce pak na jaře a na podzim. „Pravidelné kartáčování a koupání je důležité i pro odstranění odumřelých chlupů. Dbejte však na to, aby četnost úprav a typ používaného vybavení odpovídal charakteru srsti,“ radí Tarkošová.

A jaká jsou nejoblíbenější plemena?

Německý ovčák

Zůstává dlouhá léta nejoblíbenějším plemenem nejen u nás, ale téměř po celém světě. Rád spolupracuje s člověkem a ochotně hlídá svého pána, jeho rodinu i majetek. Je dobře ovladatelný, hravý a kamarádský. Ke spokojenosti a zdravému vývoji potřebuje pravidelný pohyb a důslednost při výchově a výcviku. Není nijak náročný na výživu ani péči o srst. Ovšem vzhledem ke své velikosti počítejte s větší spotřebou krmiva, doporučuje se i podávání kloubní výživy. Plemeno často využívají policejní složky.

Jezevčík

Byl vyšlechtěn ve třech velikostech (standardní, trpasličí a králičí), se třemi různými typy srsti (dlouhosrstý, krátkosrstý a drsnosrstý). Je temperamentní a bývá poněkud svéhlavý. Tento původně lovecký pes pro práci v noře se v současnosti uplatňuje především jako pes společenský. Jezevčík je poměrně nenáročný na péči a svědčí mu pohyb, má totiž sklony k tloustnutí. Vzhledem k délce páteře mívají také někteří jedinci problémy s obratli, ale při rozumné výživě a adekvátním pohybu se majitelé rozhodně nemají čeho obávat.

Yorkšírský teriér

Tento malý temperamentní pes se v poslední době těší výrazné oblibě. Výstavní psy zdobí krásná dlouhá srst, která potřebuje denní péči. Proto řada majitelů nechává svému yorkšírovi udělat pohodlnější kratší sestřih. Povahově je tento teriér velice temperamentní, energický a nebojácný. I přes svůj malý vzrůst se jedná o odvážného a ostražitého psa. K neznámým lidem se může chovat poněkud nedůvěřivě a odtažitě, svému majiteli je však věrným parťákem na život a na smrt.

Čivava

Další plemeno, které je oblíbené jak pro svoji povahu, tak velikost. Čivava je temperamentní, inteligentní a nenáročná. Spokojí se s krátkými procházkami, ale zvládne i delší túru. Je ideální v podstatě pro všechny věkové kategorie s výjimkou nejmladších dětí, které by mohly malé pejsky nechtěně zranit. Hodí se do menších bytů, kde čivavy svou energickou povahu zvládají vybít nejrůznějším dováděním. Psa bez problémů zvládnou i starší či méně pohybliví lidé.

Labradorský retrívr

Toto všestranné plemeno potřebuje dostatek pohybu a společnost lidí, samota ho stresuje. Labrador se snadno cvičí, je hravý a miluje vodu i jídlo. Nesmí se překrmovat, obezita by se mohla projevit na jeho zdravotním stavu. Labradoři velmi rádi aportují. S úspěchem se využívají i služebně, například při hledání drog nebo výbušnin. Jedná se o ideálního psa pro handicapované lidi či rodiny s dětmi. Ke kvalitnímu krmení se doporučuje přidávat kloubní výživa.