05.07.12 Výživa

Mléčné výrobky

aneb Jak obohatit psí jídelníček

Možná si říkáte, že mléčné výrobky jsou pro psy nevhodné, protože pes je především masožravec a po mléku bude mít průjem. Je pravda, že kravské mléko obsahuje mléčný cukr, tzv. laktózu, kterou většina psů (i koček) není schopná strávit, takže mléko opravdu vynechejte, ale zakysané mléčné výrobky jsou z nutričního hlediska vhodné (zejména pro psy krmené klasicky nebo podle BARFu). Protože jsou lépe stravitelné, mohou být zajímavým zpestřením krmené dávky.

 

V první řadě je třeba podotknout, že mléčné výrobky nejsou v jídelníčku psa nezbytné a ne všichni psi je dobře snášejí. I zde platí pravidlo, že každý pes je jiný a každý má jinak citlivé zažívání. Jednomu nevadí půl litru acidofilního mléka, druhý má po pár lžičkách jogurtu průjem. Než tedy do psího jídelníčku zařadíte chutnou svačinku v podobě tvarohu s banánem a piškoty, nejprve vyzkoušejte, jak bude pes reagovat na menší množství tvarohu. Obešlo se testování bez průjmu? Výborně, pak můžete postupně zvyšovat množství tvarohu, jogurtu a dalších mléčných výrobků.

 

Bílkoviny a vápník

Mléčné výrobky milují hlavně štěňata (vhodné jsou především během odstavu), ale nepohrdnou jimi ani dospělí psi. Takže pokud se u vašeho čtyřnohého přítele neprojevují žádné trávicí obtíže, můžete mu je s klidným svědomím předkládat, jsou totiž zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů a minerálů. Obsahují velké množství vápníku, který je velmi dobře využitelný. Vybírejte však kvalitní bílé (!) výrobky. Ochuceným jogurtům plných cukru, škrobu a barviv se obloukem vyhněte.

 

Co podávat?

Především se zaměřte na kysané výrobky z kravského mléka, jako jsou jogurty a jogurtové nápoje, tvarohy, podmáslí, acidofilní mléka, kefíry, kyšky či zakysané smetany. Pozor si dávejte na syrovátku, protože má vysoký obsah laktózy, raději proto volte syrovátku kozí nebo ovčí. (Syrovátka sama o sobě je velmi kvalitní potravina, která obsahuje hodně vitaminů a minerálů, pomáhá detoxikovat organismus a posiluje imunitní systém.). Psovi můžete nabídnout také kozí či ovčí mléko a výrobky z nich. Vybírejte vždy tučné (jen pokud je pes dobře snáší a nemá po nich průjem), polotučné či nízkotučné varianty. Určitě se vyhněte odtučněným a light výrobkům!

 

Prospěšné bakterie

Zakysané mléčné výrobky obsahují pro tělo prospěšné probiotické kultury. Jedná se o směs různých bakterií (z nutričního hlediska je vždy lepší, pokud je obsaženo více druhů těchto bakterií, rozhodující je i jejich množství). Živé mléčné bakterie umí upravit střevní mikroflóru, čímž zlepšují trávení, pomáhají při zácpě, průjmu či nadýmání. Osídlením střeva vhodnou bakteriální kulturou posiluje i imunitu, protože blokuje vstřebávání toxinů do těla. Proto je vhodné podávat zakysané mléčné výrobky po prodělaném průjmu nebo po léčbě antibiotiky.

 

Sýr nad zlato

Velmi oblíbené jsou u psů rovněž nejrůznější sýry. Většina psů je dobře snáší, protože neobsahují laktózu. Vybírat byste měli pouze neochucené čerstvé sýry – lučina, žervé, cottage, různé přírodní smetanové sýry, brynza atd. Zcela nevhodné jsou tavené sýry kvůli obsahu tavících solí, rovněž tvrdé sýry podávejte jen v omezeném množství, například jako odměnu při výcviku, kvůli zvýšenému obsahu soli. Uzené a kořeněné sýry či sýry naložené v solném nálevy úplně vynechejte!

 

Jak často?

Protože pes není člověk, rozhodně neplatí pravidlo, že by se mléčné výrobky musely objevovat v misce každý den. Bohatě postačí, když jimi zpestříte jídelníček 2krát týdně, u štěňat můžete častěji. Nepodávejte je společně s masem kvůli odlišnému trávení. Dochutit je můžete trochou medu nebo javorového sirupu, přidat můžete i mleté oříšky trochu piškotů nebo sušené ovoce. K zasycení skvěle poslouží ovesné vločky, přimíchat můžete i syrový žloutek. Samostatnou kapitolu představuje čerstvé ovoce. Přestože je kombinace mléčných výrobků a ovoce velmi chutná, některým psů způsobuje potíže. Ovoce je totiž spolu s mléčnými výrobky hůře stravitelné a v trávicím ústrojí může kvasit, nadýmat, nebo dokonce způsobovat průjem. Výjimku představují přezrálé banány. Opět ale záleží na konkrétním jedinci.

 

Zdroj: BARF, Krmení psa přirozenou stravou, Kateřina Novosádová, nakladatelství Plot, 2011