02.11.07 Výživa

Množství a kvalita stravy

Stejně jako lidé potřebuje i pes pravidelný přísun kvalitní potravy a dostatek vody.

Pokud je pejsek zvyklý na jeden druh jídla, například granule či konzervy, a vy se rozhodnete mu jeho jídelníček obměnit, mohou se u některých psů projevit zažívací problémy doprovázené průjmem či zvracením, a to již ve velmi krátké době po krmení (zhruba do 36 hodin).

Pes potřebuje správné množství  výživných látek, tj. glycidů, lipidů a bílkovin, dále

minerální látky a vitamíny a v neposlední řadě i vlákninu. Mějte neustále na paměti, že pokud budete svému psovi dodávat výživnou potravu, bude mít velké množství energie a potřebuje hodně pohybu. Jako u člověka počítáme u psů energii v  kcal (metabolizovatelná energetická kilokalorie). Pokud chcete, aby byl Váš pes dobře živený, musí denní příjem energie odpovídat jejímu výdeji.

Podle váhy potřebují pejsci zhruba následující množství energie:

2070 kcal pro 40 kg, 1875 kcal pro 35 kg, 1675 kcal pro 30 kg, 1470 kcal pro 25 kg, 1250 kcal pro 20 kg, 1010 kcal pro15 kg, 750 kcal pro 10 kg, 450 kcal pro 5 kg, 230 kcal pro 2 kg.

Může se samozřejmě stát, že Vašemu psovi nebudou tyto předepsané dávky stačit, pokud má dost pohybu, nevadí, když mu trochu přilepšíte. Pozor ale na opačný případ, nadměrný příjem potravy bez dostatečného pohybu, který by vedl k obezitě.

 

Pro každého psa je velice důležitý přísun minerálů. Každý pes by měl dostávat se stravou hlavně tyto minerály:

Vápník - který je důležitý při stavbě kostry, sílení kostí a pro předávání nervových vzruchů.

Hořčík - důležitý též při stavbě kostry,  pro nervový systém a hlavně energetický metabolismus.

Fosfor -  též důležitý pro stavbu kostry, buněčných membrán a stejně jako hořčík pro energetický metabolismus.

Mangan - důležitý pro enzymatickou aktivaci a tvorbu všech typů chrupavek.

Sodík, draslík - ovlivňují buněčnou rovnováhu, hospodaření s vodou a energetický metabolismus.

Železo - stejně jako u lidí a u všechny jiných živočichů podporuje železo tvorbu červených krvinek, buněčné dýchání a enzymy.

Zinek - podporuje regeneraci  kůže a správnou funkci reprodukčních orgánů.

Kobalt - podporuje tvorbu hemoglobinu a rozmnožování červených krvinek.

Jód - syntetizuje hormony štítné žlázy.

 

Dostatek všech důležitých minerálních látek v potravě je nezastupitelný, snížené množství minerálů se může projevit např. nadměrnou lámavostí kostí a jinými nemocemi  opěrného a pohybového aparátu.

Váš pejsek by měl mít samozřejmě také potravu bohatou na vitamíny, ale i u nich pozor, nejen nedostatek, ale u mnohých i nadbytek může způsobit vážné dlouhodobé zdravotní komplikace.

 

Pro psa je nezbytných třináct vitamínů. Pokud nekupujete přímo potravu určenou pro psy, kde jsou tyto vitaminy obsaženy, je dobré mu vitaminové doplňky přidávat do krmení. 

 

Stejně jako minerální látky, mají i vitaminy v těle svojí nezastupitelnou funkci.

Vitamin C – spolu s dalšími antioxidanty (vitamin E, selen aj.) zajišťuje vývin zdravého imunitního systému. Povzbuzuje růst a vývoj, udržuje šlachy, klouby, zuby a dásně zdravé. Psi si v těle sami vyrábějí vitamín C, ale pokud to mají rádi, působí občas ovoce podané v přiměřeném množství příznivě. Také zelenina je dobrým zdrojem tohoto vitamínu.

Vitamin A - obsahují jej játra, vejce a olej z rybích jater (tyto pochoutky lidé několikrát svým domácím mazlíčkům nedopřejí, neboť se štítí třeba i jen na játra sáhnout). Vitamin A pomáhá psovi růst, udržuje dobrý stav kůže, zraku a zubů a hlavně podporuje odolnost vůči nemocem.

Vitamin D - Vitamin D obsahují potraviny jako jsou vejce a též olej z rybích jater a vitamin D dodává sluneční záření (UV).Vitamin D pomáhá Vašemu pejskovi při správné funkci metabolismu cukrů, podílí se na správném růstu a mineralizaci kostí a zubů.

Vitamin E - Vitamin E má anitoxidační účinky a pomáhá v prevenci svalových poruch, má kladný vliv na rozmnožování, podporuje srdeční činnost a zpracování mastných kyselin. Vitamin E je  jedním z hlavních a nejdostupnějších vitamínů, neboť jej obsahují potraviny jako je mléko, obilné klíčky či vejce.

Vitamin K - Je nezbytný pro tvorbu proteinu protrombin a dalších faktroů podílejících se na srážení krve. Navíc vitamín K má významnou roli při metabolismu kostí, pojivové tkáně a také pro správnou funkci ledvin. Ve všech těchto případech se vitamín K podílí na vestavbě a při použití vápníku a spolupůsobení vápníku a vitamínu D. Zdrojem tohoto vitamínu pro psy mohou být ryby, játra a obilniny. 

Vitamin B1 - Říká se mu také jinak thiamin, jeho dostatek zajišťuje u psů správnou nervovou funkci a obsahují ho potraviny jako je droždí, obilniny a vločky.

Vitamin B2 - Riboflavin je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů. Jelikož má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu. Jako součást enzymů v dýchacím řetězci je nezbytný pro základní buněčný metabolismus. Zdrojem Vitaminu B2 jsou obilniny, mléko a droždí, ledvinky.

Vitamin B4 – neboli kyselina listová. Pomáhá v těle rozkládat tuky  a bílkoviny, pomáhá při syntéze hemoglobinu. Jeho nejpřednější funkce je ochrana jater.Hlavním  zdrojem kyseliny listové je droždí a nalézt  ji můžeme i v játrech.

Vitamin B5 - neboli Kyselina pantotenová, je součástí mnoha enzymů, podporuje celistvost kůže a dostupný je v játrech, rybách, nejrůznějších mléčných výrobcích a rýži.

 

Vitamin B6 - Vitamin B6 je nezbytný pro zpracování a tvorbu bílkovin. Významnou roli hraje také v krvetvorbě při tvorbě hemu, molekuly, která přenáší kyslík. Ovlivňuje funkce nervového systému. Dále má vliv na kvalitu kůže, zúčastňuje se také metabolismu cukrů. Zdrojem vitaminu B6 jsou ryby, obilniny, droždí.

 

Vitamin PP - Tento vitamin má v těle obdobnou  funkci jako vitamin B5, je přítomen v rybách, obilninách, droždí, stejně jako B6.

 

Vitamin B12 - Tento vitamin má stejnou funkci jako kyselina listová, obsahují  ho potraviny jako ryby a různé mléčné výrobky.

 

Vitamin H - Slouží k látkové výměně tuků a bílkovin. Účastní se při tvorbě mastných kyselin, které jsou součástí stěny každé buňky.Vitamin H je více znám  pod názvem biotin. Zdrojem tohoto vitaminu jsou droždí, vejce, mléčné výrobky.

 

Pokud nemáte k dispozici psí krmení bohaté na minerály a vitamíny, doporučuji smíchat kupovanou stravu se stravou doma připravovanou. Například do masové konzervy či masových kapsiček přimíchat obilné vločky, těstoviny, rýži či brambory. To ostatně doporučuji obecně pro zpestření psího jídelníčku.

Zcela zapovězenou potravinou pro pejsky je přepálený olej. Pokud  psovi podáváte maso, nikdy ho nepečte na tuku, měl by dostávat maso, které je buďto syrové, nebo jen uvařené, stejně tak jsou nevhodná jiná smažená jídla, jako např. smažená vejce apod.

Proteiny obsahuje maso, mléko a sýr.

Pokud je potřeba do jídelníčku přidávat tuk, volíme kvalitní rostlinné oleje nebo sádlo.

Sacharidy  obsahují výborně uvařené obilniny.

Vlákninu můžeme najít hlavně v čerstvé, strouhané, zelenině (ale i vařené) a ve vločkách.

Rozhodně nekrmte pejska zbytky jídel  z Vašeho stolu, nezajistí mu vyváženou stravu a mohou obsahovat spoustu součástí, které nejsou pro psa vůbec vhodné.

Při správné výchově by mělo být zvykem, že pes nedostane najíst, dokud nedojíte. Také se nenechte zviklat smutnými psími pohledy, které na Vás vrhá, aby vyloudil nějakou tu nezdravou laskominu.

 

Při vybírání průmyslově vyráběného krmiva je důležité si přečíst, co tyto výrobky obsahují a nesoustředit se jen na vitaminy a minerální látky, ale i na hodnoty výživové.

V obchodech máte možnost zakoupit dva druhy hotových výrobků. Výrobky sušené a výrobky vlhké. Každý z těchto dvou výrobků má své výhody i své nevýhody.

Sušenými výrobky jsou nejrůznější granule a jejich výhodou je to, že se po otevření, pokud je dobře skladujete, jen velmi stěží zkazí. Na váhovou jednotku jsou výživnější a jsou o hodně levnější než výrobky, které jsou bohaté na vodu.

Váš pes, pokud mu podáte granule, musí dostat také hodně vody.

Hotové vlhké výrobky mají všeobecně jednu velkou výhodu - jsou velmi chutné a Váš pejsek Vám za masovou konzervu bude neuvěřitelně vděčný. Do masových konzerv, se přidávají přísady, které jsou velmi jednoduché pro strávení Vaším psem, což je jedna z mnoha dalších nesporných výhod. Dalšími výhodami je, že tento typ stravy má velmi snadné skladování a jsou uchovávány v trvanlivých baleních. Největší nevýhodou této stravy je, že pokud se otevře a rychle nespotřebuje, velmi rychle se zkazí.

Štěňátkům a starým psům doporučuji dávat výživnější potravu než psovi, který je v nejlepších letech, což je kolem třetího až čtvrtého roku života. Jinak se musí krmit psi, kteří jsou vychováváni pro pomocné účely jako jsou psi záchranářští, kteří potřebují dostávat potravu, která jim dodává sílu a zdatnost. Jinak se také musí krmit fena, která kojí či je březí. Měla by dostávat potravy tolik, aby byla schopná vyživovat svá štěňátka a měla by dostávat potravu, která jí zajistí dostatek mléka pro kojení.

Pokud byl Váš pes odmalička zvyklý na jeden druh výživy, neodporučuji výživu ve vyšším věku měnit. Díky změně stravy by Váš pes mohl být mrzutý a mohly by ho trápit zažívací potíže, což je pro staršího psa obzvlášť nepříjemné.

 

 

Text: Veronika Hůlová

Foto: Eva Černohubová