16.11.17 Aktuality

Novela veterinárního zákona by měla omezit množírny psů

Ve středu 1. 11. 2017 nabyla účinnosti jedna z nejrozsáhlejších novel veterinárního zákona v jeho historii. Novela přináší řadu změn zejména směrem k chovatelům psů a provozovatelům útulků pro zvířata s cílem usnadnit kontroly těchto zařízení a omezit existenci problémových chovů (tzv. množíren).

„Chovatelé, kteří chovají pět a více fen starších 12 měsíců budou (až na výjimky jasně stanovené zákonem) počínaje 1. listopadem povinně hlásit tuto skutečnost příslušné krajské veterinární správě. Tato povinnost by měla pomoci v boji proti nelegálnímu množení psů v nevyhovujících podmínkách,“ uvedl Zbyněk Semerád ústřední ředitel SVS a dodal: „Novela pak od 1. ledna 2020 ukládá povinnost označovat povinně psy čipem. Tato právní úprava by měla být prvním krokem v rámci komplexního řešení problematiky označování a centrální evidence psů v ČR.“

Zákon nově přináší také registrační povinnost pro útulky pro zvířata. Tuto povinnost v současné době provozovatelé útulků nemají a veterinární dozor často o existenci těchto zařízení neví, což do značné míry komplikuje možnosti pro kontroly těchto zařízení. Při vlastních šetřeních SVS a kontrolách prováděných na základě podnětů od občanů přitom v některých případech bývají zjišťovány vážné nedostatky, v některých případech se jedná dokonce o týrání zvířat.

Zdroj: Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS, www.svscr.cz

Foto: pixabay.com