18.04.08 Výživa

Obezita psů - jak ji poznat a léčit

Mohlo by se zdát, že obezita není u psů častým problémem, vždyť takto postižené  pejsky ani běžně nepotkáváme. Bohužel však existují a není jich málo, jen jsou zavřeni se svým páníčkem v bytě  nebo chodí ven jen minimálně. Divoká zvířata si sama regulují příjem potravy, kterou přijímají  a mají dostatečný výdej energie. V konzumní společnosti není problémem sehnat hodnotnou potravu pro člověka stejně jako pro zvířecí miláčky. Na trhu se objevují  tzv. funkční potraviny a krmiva. Oproti běžnému jídlu obsahují všemožné potravinové doplňky, vitamíny minerály aj. Bohužel máme také tendenci konzumovat více těchto kvalitních potravin – víc než je potřeba a víc než je zdrávo. Mnozí z nás mají obdobný přístup k výživě psa – dopřát mu hodně krmení, které je dobré a které mu chutná. Sebekvalitnější krmná směs pak může v nepřiměřeném množství ublížit.
Navíc psi, závislí na životním rytmu svého majitele, často trpí nedostatkem pohybu. Jejich páníčkové jsou celý den v práci a večer se vrátí domů příliš unavení na to, aby se šli se svým psem, který byl celý den zavřený v bytě, projít.

Podle neoficiálních statistik trpí až 40% psů nadváhou, ale jejich majitelé to často nevědí, dokud jim to neřekne někdo vnímavější z okolí nebo dokud nevezmou psa k veterináři z nějakých zdravotních důvodů. Ani pro zvěrolékaře není vždy snadné určit, při počínající obezitě, zda již  pes trpí nadváhou, jen na základě  jeho aktuální hmotnosti.  Existují sice tabulky udávající předpokládanou váhu plemene, avšak některá plemena mají několikakilogramová váhová rozmezí.
 
Doporučuje se držet psa štíhlého, na spodní hranici kondičního rozpětí do věku asi 1,5 roku, než se mu plně dotvoří kostra a klouby, a až pak ho nechat přiměřeně zmohutnět vydatnější výživou.

Kdo nese vinu za obezitu psa?
Téměř vždy jeho majitel. Podáváním výživnější potravy než je nutné, ve vyšším množství než pes potřebuje. Často je také obezita zaviněna podáváním zbytků od stolu, krmením vždy když pes prosí nebo špatnou domluvou mezi členy rodiny.
Tloustnutí může být také způsobeno hormonálními změnami u fen, kastrací nebo stárnutím psa.


Co obezita způsobuje?
Tak jako lidem vadí obezita, psům vadí stejně. Škála onemocnění způsobených obezitou je také velmi podobná u psů jako u lidí. Pes trpící nadváhou si nemůže plně užívat radosti ze života, velmi špatně snáší horko a aktivní zábava mu dělá velké potíže.
Nejčastější jsou oběhové a dýchací potíže. Hodně psů mívá také pohybové potíže. Obezita nadměrně zatěžuje jejich klouby, čímž dochází k jejich nadměrnému opotřebení. Velmi časté jsou záněty kloubů, poškození vazů nebo plotýnek v páteři. Zvláště u rostoucích psů je zvýšené riziko vzniku dysplazie kyčelních a loketních kloubů. Zvyšuje se také riziko nádorových onemocnění a onemocnění kůže. Nadměrně se také zatěžují ledviny. Obezita také přináší poškození jater ztučněním, záněty slinivky břišní, zácpu či plynatost. Nadváha také zvyšuje riziko cukrovky! Dále fenkám dělá velké problémy při připouštění, během březosti a obzvláště během porodu.
Pro veterináře je také obtížné takového psa řádně vyšetřit. Při operacích je nutné dávkovat větší množství anestetik (vážou se na tukovou tkáň) a je zvýšené riziko selhání životních funkcí.
Zvíře s obezitou má většinou o několik let zkrácený život oproti zvířeti s ideální hmotností.

Jak mohu jako laik poznat, že je můj pes obézní?
Položením obou dlaní ze stran na jeho hrudní koš kousek za lopatky lze zjistit, jak moc psovi vystupují či nevystupují žebra.
Pokud jdou žebra příliš lehko nahmatat, i pohledem vidíme že psovi žebra velmi znatelně vystupují, je pes příliš hubený. Ideální je, když lze žebra dobře nahmatat a při pohledu ze strany má pes lehce stažené břicho. Pokud však lehkým pohlazením boku žebra nelze nahmatat, pes nemá znatelný pas a z profilu je břicho plné, je pes obézní. Jak moc obezita psa zatěžuje, poradí veterinář.

Mohu psovi bez pomoci veterináře pomoci zhubnout?
Určitě ano, ale lepší je vše předem zkonzultovat s veterinářem, nikdy nevíte nakolik obezita ohrožuje zdraví vašeho zvířete.

Co mám udělat pro to, aby pes zhubnul?
Každý majitel je všestranně zodpovědný za svého psa. Nejen za jeho výcvik, ale také za jeho zdraví. Snížením hmotnosti psa udělá důležitý krok pro jeho celkový zdravotní stav a kondici. Mnohdy ale není lehké odolat prosícím psím očím. Proto se musí majitel obrnit pevnou vůlí a zodpovědností, aby pohledům svého psa odolal. Nesmíme také zapomenout obeznámit všechny členy domácnosti s přísným dietním režimem psa, aby se nám nestalo, že psovi během diety bude někdo z rodiny tajně podstrojovat.

Existují dvě osvědčené cesty, jak pomoci psovi zhubnout, avšak spojením obou dosáhneme nejlepšího výsledku:

1) Snížit příjem kalorií
 2) Zvýšit výdaj energie

Krmit psa by měl vždy jen jeden člen domácnosti! Stává se, že bez předchozí dohody podávají krmení psovi jednotliví členové rodiny v krátkém časovém odstupu.
Obézním psům je nutné snížit celkově množství potravy. Musíme vynechat sacharidy a omezit příjem tuků. Doporučuje se snížit příjem kalorií cca o 25% po dobu zhruba dvou týdnů. Po dalších dvou až třech týdnech pravidelně kontrolovat hmotnost psa a postupně dále snižovat objem podávané potravy tak, aby bylo dosaženo úbytku na váze asi 1% týdně. To znamená že při váze psa 25kg by neměl jeho týdenní hmotnostní úbytek přesáhnout 25dkg.

Důležité je rozdělit krmení do několika menších porcí denně. V případě, že pes nesnědl všechno najednou, po půlhodině mu zbytek potravy vzít. Pes nesmí mít trvalý přístup k potravě!

Běhat, běhat, běhat!
Snížením kalorií boj s nadváhou teprve začíná. Psovi je třeba přidat pohybové aktivity, aby získanou energii neukládal ve formě tukových polštářků. Nesmíme se vymlouvat na stáří psa či jeho nemoci. I deset minut denně procházky navíc udělá své.

Dosáhl pes ideální váhy? Pak je to důvod k radosti, ale ne konec boje s nadváhou. Stejně jako u lidí, tak u psa často nastává tzv. JO-JO EFEKT, jakmile se pes vrátí k předchozímu krmení. Pokud už majitel nechce, aby pes dále hubnul, zvýší mu krmnou dávku, ale ne o moc! Tady by si majitelé měli dát obzvláště pozor na to, aby pes nezačal znovu přibírat. Pomoci jim může i to, že psi po zhubnutí znovu naleznou svou ztracenou fyzickou aktivitu a radost z pohybu.

Dietní krmiva
Na trhu existují i dietní krmiva, která vám určitě doporučí váš veterinář. Dietní krmiva mívají nízký obsah tuku a vyšší obsah uhlovodanů. Při výběru takového krmiva je třeba být pozorný, neboť některá krmiva pouze zvyšují obsah vlákniny v potravě, aby se pes cítil sytější. To však vede ke zhoršení stravitelnosti potravy. Vzniká velký objem stolice, pes se musí vyprazdňovat častěji, klesá kvalita srsti a pružnost kůže, protože pes nedostává v potravě potřebné množství živit a minerálů.

Škála dietních i udržovacích krmiv pro psy bez velké zátěže je na trhu veliká, avšak je potřeba si vybrat to správné. Určitě vám poradí váš veterinář.

Psa musíme během diety vážit!
Nelze spoléhat jen na náš odhad hmotnosti, proto je třeba psa pravidelně vážit. Malá a střední plemena vážíme tak, že si stoupneme na váhu a zvážíme se sami. Pak vezmeme psa do náruče bez toho abychom z váhy sestupovali. Rozdílem obou údajů získáme hmotnost psa. Velká plemena psů, která nemůžeme vzít do náruče, vážíme u veterináře. Tyto měření jsou však spíše orientační, neboť klasické váhy mají rozsah přesnosti 500 až 1000 gramů. Psa je třeba vážit vždy ve stejnou hodinu, ve stejném časovém odstupu od krmení i venčení. Doporučuji vážit psa hned ráno po venčení ještě než mu podáme krmivo.

Voda
V průběhu diety je hodně důležitý pitný režim psa. Musí mít bezpodmínečně stálý přístup k vodě. Pozor však musíme dát při napájení v zimě. Voda zamrzá a psi led často proráží tlapkami. Tak může dojít k pořezání o ledové střepy. Psi led také často lížou, a tak jim může jazyk přimrznout k ledu. Proto v mrazech neponecháváme psovi misku celodenně venku, ale raději mu vodu několikrát denně přinášíme.

A co pamlsky?
Podávání pamlsků jako doplněk stravy je pro psa jistě vítanou součástí jídelníčku, ale v průběhu diety by skutečně měly sloužit jen jako vzácná odměna. Na trhu se určitě najdou nekalorické pamlsky nebo nahraďte podávání pamlsků jinými způsoby odměňování. Psa buď pohlaďte nebo mu hoďte míček.

Vitamíny?
Laboratorní průzkumy dokázaly, že psovi při hubnutí pomáhá vitamin A, a L-karnitin. 
L-karnitin pomáhá redukovat zásoby tělesného tuku a hladiny tuku v krevním řečišti.
Zvýšení obsahu vitaminu A v dietě snižuje riziko nárůstu hmotnosti.

Doporučení na závěr
Je lépe pravidelně kontrolovat psovu hmotnost už od mládí, třeba každého čtvrt roku, než po několika letech zjistit, že pes je obézní, a v důsledku toho se uněj objevily zdravotní komplikace. Hodně se psem choďte na procházky, na výlety, běhejte, hrajte si. Nejen že pomůžete psovi udržet si kondici, ale budete si udržovat i kondici vlastní. Děláte to pro zdraví vás i vašeho psa.

Text: Ivana Pospěchová
Foto: Mgr. Michael Fokt