09.02.16 Výživa

Odbornice odpovídá na dotazy o krmení a obezitě psů

Na časté dotazy týkající se obezity a krmení psů odpovídala výživářská specialistka značky Fitmin Adéla Palacká.

Pokud pes dlouhodobě odmítá určitý typ krmiva, protože mu zřejmě nechutná, máme vytrvat, nebo krmivo změnit?

Záleží na tom, co si představíme pod pojmem „odmítá krmení“. Pokud pes krmivo nechce a čeká na něco lepšího, co by mohlo přijít od páníčka (pamlsky, zbytky od oběda, kus masa od vaření aj.), je dobré vytrvat a vyhýbat se těmto „mňamkám“. Pouze tak se opravdu prokáže, zda psovi krmení nechutná, nebo je jen zmlsaný. Většinou dojde na to, že pes začne žrát i krmení, které mu předtím nechutnalo. Hlad ho dožene. V případě, že byste se jako chovatelé těchto „prohřešků“ nedopouštěli a ani nikdo jiný by vašeho psa nekrmil, pak je opravdu na místě přemýšlet o změně krmení (pes v takovém případě neprospívá, často i hubne), a pokud by ani změna krmení nepomohla, je dobré bez větších odkladů navštívit veterinárního lékaře.

Jsou opravdu některé typy ras „žravější“, nebo jde o výchovu majitelem?

Ano, existují plemena, ale i jedinci v rámci plemen, kteří mají sklony k přejídání. A naopak i u plemen, u nichž se předpokládají spíše sklony k vyššímu příjmu krmiva, můžeme najít jedince s ne až tak velkým apetitem. Ale samozřejmě i ochota k příjmu krmiva může být ovlivněna chovatelem – ten často nedává krmivo v pravidelných intervalech, dopřává psovi víc, než by bylo zdrávo (nedodržuje krmnou dávku, předkládá větší množství pamlsků a neubere na množství krmiva aj.).

Je vůbec možné odnaučit psa „žravosti“? Máte nějaké tipy?

Na trhu dnes existují různé misky, které jsou uzpůsobeny tak, aby odnaučily psa hltat, ale samozřejmě proti žravosti nepomohou. Maximálně mohou prodloužit dobu krmení a možná má následně pes větší pocit nasycení, než když krmení jen tak zhltne. Jednou z možností je rozdělit u žravých psů krmení do častějších dávek (ne pouze 1× denně) a odstranit z jejich dosahu vše, co by mohli sežrat.

Čtvrtý den krmení krmivem light pes začne zvracet, máme v krmení pokračovat, nebo se vrátit k původnímu krmivu?

Je důležité vypozorovat příčinu zvracení a rozhodně by se nemělo stát, že by pes začal zvracet po krmivu light. To v sobě neobsahuje nic, co by mělo zvracení vyvolat. Je tedy možné, že si pes přilepšil něčím na procházce, popřípadě snědl více sněhu, a vina pak padne na krmení. Vždy je tedy důležité zamyslet se nad příčinou zvracení, a pokud jste si opravdu jisti, že nemohla být způsobena něčím jiným, pak přemýšlet o změně krmiva.

Co dělat v případě, že zvíře krade jídlo ostatním psům či lidem?

Zamezit tomu, aby měl pes k takovému jídlu vůbec přístup, a taky zapracovat na výchově (ne pomocí trestů), ale pomoci psovi si uvědomit, že toto jídlo zkrátka není pro něj.

Jak poznám, že je pes již obézní?

Správnou kondici psa poznáte pohmatem na jeho žebra. Ta by měla být dobře cítit, avšak neměla by být vystouplá ani uložená pod vrstvou tuku.