13.11.11 Plemena

Opičí pinč

Historie

Standard uvádí: Původně byl chován jako domácí pes v jižním Německu. Jeho předkové byli zobrazováni na dřevořezech Albrechta Dürera (1471 – 1528). První záznamy o opičích pinčích se datují do roku 1879. Tito trpasličí psi byli velmi oblíbení kolem přelomu století. Byli vyšlechtěni z drsnosrstých pinčů. Prstenec hrubé srsti kolem hlavy připomíná opičí výraz. Barvy plemene byly jednobarevná žlutavá, červenavá, šedobílá až tmavě šedá, šedočerná až čistá černá. Jedná se o vzácné málopočetné plemeno (početnost poznamenala i 2. světová válka). V Evropě a v USA je v současné době dohromady jen asi 50 chovatelských stanic.

 

Povaha využití

Nebojácný, pozorný, houževnatý a oddaný, někdy s divokým nadšením. Je milým rodinným psem ve všech aspektech, ale dokáže být trochu prudký. Jeho živou a přátelskou povahu si hned každý oblíbí. Rád se mazlí. Je ostražitý a jestliže má pocit, že se děje něco podezřelého, ohlásí to štěkotem.

 

Vzhled

Opičí pinč je hrubosrstý, malý a kompaktní, s výrazem obličeje připomínajícím opici. Má dobře otevřené nosní dírky. V poměru délky k výšce má být jeho stavba tak kvadratická jak jen možno. Srst na těle má být hrubá a hustá. Hlava je obvykle ozdobena huňatým, ježatým obočím a kruhem srsti okolo očí, výraznou bradkou, čupřinou a srstí na lících. Srst na hlavě má být co nejtvrdší, odstávající a směřující od hlavy. Zásadním způsobem přispívá k celkovému „opičímu“ výrazu.

Barva je čistě černá s černou podsadou.

Výška v kohoutku: psi a feny: 25 až 30 cm, Hmotnost psi a feny: zhruba 4 až 6 kg.

 

Péče

Srst opičího pinče je třeba trimovat, výhodou je, že nelíná. Pozor na srst v oblasti očí, která může být příčinou podráždění očí.

 

Zdroj: F.C.I.-Standard č. 186 / 02.09.2009 / GB www.cmku.cz