28.10.10 Pomůcky

Outdoorové vybavení pro aktivní pejsky

Kdo někdy navštívil Krkonošské muzeum v Jilemnici, nestačí se při pohledu na současné sportovní vybavení divit. Jak jednoduché a „obyčejné“ pomůcky lidé kdysi měli a přitom si stále užili hodně zábavy.

Dnešní sportovní aktivity si však již nedokážeme bez kvalitního a bezpečného vybavení představit. A není se čemu divit, protože náročnost těchto odvětví a naše ambice stále narůstají. Zároveň stoupají i nároky na výkony aktivních sportovců a laťka se stále posouvá směrem výš. Výrobci oblečení nezahálejí a trh se sportovním vybavením nabízí spousty výrobků renomovaných a prověřených značek. A je to dobře, neboť zdraví bychom si měli chránit a některé aktivit není bez kvalitního vybavení vůbec možné provozovat.

To platí i pro ty, kteří mají doma čtyřnohého přítele. Většina z nás si chce každou volnou chvíli užít a naši psi u toho nesmí chybět. Proč je však nechávat doma, když se chystáme za sportem? Věřte nebo ne, v dnešní době si už můžete vzít psa klidně i na horolezecký výstup  bez toho, aby musel absolvovat náročný záchranářský výcvik. Ale stejně jako u lidí, tak i psů platí, že bez tréninku by to být nemělo. Gaučového mazlíčka asi nebude dobré vytáhnout hned na skály.

Pokud se však rozhodnete vzít svého psa příště s sebou, nezapomeňte mu pořídit odpovídající vybavení. V dnešní době naleznete na trhu kvalitní zboží šité psům jako na míru.

Možností, jak do sportovního života včlenit i čtyřnohého kamaráda, je hned několik. Pro začátečníky doporučujeme turistiku formou dogtreku, případně nordicwalking. Psa vybavíte odpovídajícím postrojem a pro zachování oboustranné bezpečnosti psa za postroj připoutáte šňůru s amortizérem. Cítíte-li se na něco náročnějšího, můžete zkusit i canicsross (běh se psem), bikejoring (jízda na kole se psem) a v zimě pak skijoring, kde kolo vyměníte za běžky nebo skialp.  Ani milovníci vodních sportů se nemusí obávat odloučení od svého čtyřnohého přítele. Výrobci sportovního vybavení se nenechali zahanbit a na trhu je k dostání i speciální plovací vesty pro psy, a tak vás psí kamarád může bezpečně doprovázet nejen na českých řekách, ale i na jachtě, kajaku nebo s vámi může sjíždět divokou vodu. 

Nemusíte se obávat ani nevhodného povrchu, i na to výrobci myslí. Doporučujeme nešetřit a vybrat psovi stejně kvalitní obuv, jako pro sebe. Seženete boty na silnice, ale také na hrubé kamenité nebo štěrkové povrchy. Stejně tak existuje speciální obutí do sněhu. .

Pokud máte rádi výzvy a máte doma psího kamaráda, zapojte ho do svých sportovních aktivit a uvidíte, že to bude radost pro vás pro oba.

 

 

Text: Haf Bez Obav s. r. o.

Re-seller Ruffwear (outdoorové vybavení pro aktivní psy)

www.dogoutdoor.cz

Čtenářům muj-pes.cz nabízíme slevu 10% na nákup v novém eshopu www.dogoutdoor.cz od 1. 11. do 30. 11. 2010 při zadání kódu KKFIL7PR.