24.04.19 Plemena

Patterdale teriér

Historie

Plemeno pochází z Velké Británie. První zmínky o něm pochází z přelomu 16. a 17. století. Své jméno dostal podle vesnice Patterdale v severní Cumbrii. Oblast je charakteristická vysokými kopci a početnou populací lišek, která v minulosti působila farmářům velké škody. I proto se zde choval malý houževnatý pes, který si s liškami dokázal poradit. Plemeno nebylo chováno cíleně s ohledem na vzhled, hlavní důraz se kladl na výkon, zdraví a lovecké vlohy. Patterdale teriér je nejčastěji uváděn jako předek lakeland teriéra, se kterým má i shodnou oblast původu (Lake District). Co se týče dnešního chovu, nejvýznamnější osobností chovu patterdalů v Anglii je Brian Nuttall. V ČR je „patík“ (na rozdíl od ostatních evropských zemí) poměrně rozšířený.

Povaha a využití

Temperamentní, inteligentní, oddaný, pracovitý a vytrvalý pes. Velmi rychle se učí, je dobře ovladatelný, rychlý a mrštný. Někteří psi však bývají hodně dominantní, ke své rodině jsou však přátelští. Při dobré socializaci, výchově a výcviku jsou tito teriéři výbornými pomocníky (nejen) myslivců. Jsou v nich zakořeněné skvělé lovecké vlohy, odolnost a ochota spolupracovat s člověkem. Přes svůj malý vzrůst jsou také dobrými hlídači. Využívají se lovecky (norování, lov černé zvěře atd.), i když se nejedná o uznané lovecké plemeno (FCI ho řadí mezi neuznaná plemena). Proto tito psi v ČR nemohou oficiálně k loveckým zkouškám. Své uplatnění nachází také v různých kynologických sportech (agility, flyball atd.).

Vzhled

Patterdale teriér má charakteristické rysy pracovního teriéra. Hrudník je poněkud užší a umožňuje psovi proniknout i do velice úzkých nor. Má obdélníkový tělesný rámec, působí kompaktním, energickým a aktivním dojmem. Hlava má být pevně stavěná se silným výrazem. Klopené ušní boltce by měly tvořit obrácený trojúhelník přiléhající k lícím. Krk silný, dobře osvalený. Hrudní i pánevní končetiny jsou rovné. Ocas je vysoko nasazený a krácený na délku 13 - 18 cm. Srst se vykytuje ve dvou typech. Může být krátká, nebo hrubá. Krátká srst musí být pevná, nikoliv hladká. U krátkosrstých psů je povolena hrubá srst na mordě, tzv. vous. Hrubá srst by neměla být příliš dlouhá a měla by mít dobrou podsadu. Barva černá, hnědá , červená bez pálení i s pálením. Bílé znaky na hrudi a na koncích končetin jsou povoleny. Orientační kohoutková výška se pohybuje v rozmezí cca 28 až 38 cm, za ideální je považováno 30 - 32 cm. Hmotnost psa se pohybuje v rozmezí 4,5 až 7,5 kg.

Péče

Péče o srst je snadná. Je hodně aktivní, proto vyžaduje dostatek pohybu. Nemá rád hrubé zacházení.

Zdroj: standard plemene

Foto: publicdomainpictures.net, pixabay.com