20.02.08 Život se psem

Pes a kolo

 

Dopravní předpisy jsou neúprosné, běh u kola hodnotí jako přestupek a jestliže vás přistihnou, obvyklá pokuta je 1000 Kč, což dovede výjezd s pejskem na kole pořádně otrávit. I ovladatelný a naučený pes běhu u kola se může lehko stát účastníkem dopravní nehody a s ním stejně i vy. Stačí, když ho náhle napadne cizí pes, běžící kolem. Pro bezpečnou a příjemnou projížďku vyberte proto raději lesní či polní stezku, kde zároveň nebudou trpět polštářky tlapek psa a zmírní se otřesy páteře, které tvrdý asfalt nesvědčí.

Běh u kola je doporučen až u psů, kteří mají ukončený kosterní vývoj, u citlivějších plemen na kloubní poškození, jako jsou retrívři a molossové, je to až po roce a půl, někdo ho pro tato plemena nedoporučuje vůbec. Důležité je vždy zachovávat přirozené tempo psa, na což řada cyklistů zapomíná a jedou tak, jako jsou zvyklí jezdit sami. Pes by se měl pohybovat volným klusem, nikoliv cválat. Sledujte tedy pohyb psa a přizpůsobujte se jeho tempu. Pro trénovaného psa není obtížné uběhnout třeba 40 km vedle kola, ale je třeba mu k tomu uzpůsobit terén, trasu i odpočinkové pauzy, a pochopitelně také pitný režim, v horku se pes rychle přehřeje. V létě je asfalt silnic rozpálený a psovi může způsobovat bolestné potíže, zejména tehdy, když jste před jízdou navštívili se psem rybník a packy má změklé z vody. V zimě na silnicích ošetřených chemickým posypem psa ke kolu neberte nikdy. Se psem začněte trénovat vždy kratší úseky a trasu prodlužujte jen postupně. Psovi se většinou běh u kola velmi líbí, bývá nadšen z toho, jak se jindy pomalý páníček rozpohyboval rychlejším tempem a během vyjížďky bude vypadat spokojeně a svěže, ale tím se nenechte unést a myslete i za něj dopředu.
 
Před výukou jízdy na kole by pes měl perfektně zvládat chůzi u nohy a rovněž by měl zvládat beze strachu dopravní provoz, pokud se s ním chystáte na silnici. Předjíždění velkých a hlučných aut, cizí pejsci,  kočky a míjející lidé by měli zanechávat naprosto klidným, proto zdaleka ne každý pes se pro tento sport hodí.
 
Psa naučte povel "Ke kolu", kdy poběží po vaší pravé ruce na rozdíl od chůze u nohy, aby byl oddělen od předjíždějících aut a mohl se pohybovat po travnatém pásu nebo po chodníku či obrubníku. Důležitý je též povel k zastavení, zahnutí doleva a doprava. Někdo používá povely slovní, někdo různý počet hvízdnutí na rozlišení  pohybu doleva a doprava. Pokud vedete psa na vodítku, vždy držte vodítko tak, abyste ho mohli kdykoliv pustit, vodítko nesmí být napnuté, nenechte se nikdy od psa tahat. Pes vás nesmí předbíhat a dostat se tak před přední kolo, ale ani se zdržovat u zadního kola, pokud není připoután ke speciálnímu držáku pro psy určenému na kolo (springer). Pes by se měl držet ve střední části kola. Jakmile pochopí na vodítku, co se od něj žádá a budete mimo provoz, je vhodné ho pustit na volno a trénovat bez vodítka na povel "Ke kolu" přiřazení se na správné místo vpravo vedle vás.

Jezděte pomalu a nezapomínejte nikdy na svého psa, mějte na paměti, že  musíte svou jízdu přizpůsobit především jemu a pokud toužíte po svižnější jízdě delší trasou a bez starostí, raději ponechte svého psa doma.

Text a foto: Mgr.Dana Bočková

 

 

Článek poskytl