15.01.19 Pomůcky

Porodní bedna

Zhruba v posledních deseti dnech březosti začne fena projevovat hnízdní chování. Nejpozději týden před porodem je nutné seznámit ji s porodním boxem, který by měl být dostatečně velký, aby se do něj fena vešla i se štěňaty.

Jedna strana bedny může být kvůli snadnému přístupu nižší, pohodlná jsou i výklopná dvířka. Box umístěte na tiché a chráněné místo, kde bude teplo a přítmí. Pro další týdny bude box představovat pelíšek pro fenku i její potomstvo. Ideální je samostatná místnost, kde bude mít fena a štěňata klid. Do bedny dejte fence její vypranou deku, aby si zde zvykla spát již několik dní před plánovaným porodem. Před porodem box vystelte měkkými ručníky. Nezapomeňte mít při ruce dostatečnou zásobu dalších ručníků, abyste mohli během porodu měnit znečištěné za čisté. Vhodné je i starší vyřazené povlečení, prostěradla, deky, ubrusy nebo savé podložky, které lze koupit ve zdravotnických potřebách. I v prvních dnech po porodu, kdy z feny odcházejí očistky, je zapotřebí měnit výstelku několikrát denně. Porodní bedna musí být vždy čistá a suchá, aby pro štěňata nepředstavovala zdravotní riziko. Podlahu vytírejte při každé výměně podložek (alespoň 1x denně, použijte desinfekci).

Zábrany proti zalehnutí

Porodní bedna se často opatřuje tyčkami (zábranami) umístěnými zhruba 7 cm od okraje krabice a 7 cm od země. Představují ochrannou ohrádku, aby fena nepřimáčkla a nezalehla štěňata u kraje bedny. Konstrukce bedny může být jak z dřevěných palubek, tak třeba OSB desek. Podlahu je dobré udělat z dřevoštěpky nebo lamina a položit na ni silné lino, které se dobře udržuje v čistotě. Jestliže je bedna vyrobená z palubek nebo dřevoštěpky, je potřeba ji ošetřit lakem, aby se dala vytírat a desinfikovat. Na internetu najdete různé návody pro její výrobu, případně si ji lze objednat. Co se týče velikosti, porodní bedna musí být dostatečně prostorná, aby se fena mohla při porodu a péči o štěňata pohodlně natáhnout. O vhodných rozměrech a dalších zkušenostech je nejlepší poradit se s chovatelem vašeho plemene.

Foto: publicdomainpictures.net