30.10.09 Aktuality

Praha likviduje měsíčně tuny psích exkrementů

Procházka pražskými ulicemi může být příjemným trávením volného času. Při nahlížení do výloh, obdivování nových fasád domů či při pouhém zírání do oblak však nezapomeňte čas od času zkontrolovat místa kam šlapete. V opačném případě si koledujete o nechtěný „suvenýr“, který pro vás přichystal některý z nepořádných pejskařů. Pro určitou skupinu majitelů psů je totiž úklid po svých nejlepších přátelích nad jejich síly.

 

Začátkem roku 2009 bylo v evidenci pražského magistrátu zapsáno 82 230 psů. Odhady úřadu se však blíží číslům přesahujícím až sto tisíc, jelikož část majitelů své pejsky neregistruje vůbec anebo je mají zaregistrovány jinde než v Praze. „Můžeme říci, že tak jak se zvyšuje počet psů na území hlavního města, tak jednotlivé městské části navyšují počty odpadkových košů na psí exkrementy, pořizují speciální vysavače a další potřebnou uklízecí techniku. Nutno však dodat, že bez aktivní účasti a odpovědnosti pejskařů se situaci podaří řešit jen velmi těžko,“ říká náměstek pražského primátora a zároveň pejskař Pavel Klega. „Úklid po neslušných pejskařích mají v kompetenci jednotlivé městské části, které rozhodují o množství prostředků investovaných například do košů či techniky na čištění chodníků, “ dodal.

 

Boj radnic s neukázněnými pejskaři, kteří po svých miláčcích neuklízejí, připomíná boj s větrnými mlýny. Například radnice Prahy 1 ročně dává na úklid 18 milionů korun. Pracovníci úklidové firmy denně z ulic této městské části odstraní 40 až 60 kilogramů psích výkalů. Radnice po prvním pražském obvodu rozmístila téměř čtyři stovky stanovišť se sáčky na psí exkrementy, které úklidová firma pravidelně doplňuje. „Samozřejmě analyzujeme další možnosti, jak zasahovat proti neukázněným majitelům, kteří neuklízejí po svých psech. Jednou ze zvažovaných metod je odhalování a postihování neukázněných majitelů pomocí rozboru DNA jejich psů," sdělil Jakub Vaculín z kanceláře starosty Městské části Praha 1. Sedmá městská část vyváží 70 košů na psí exkrementy čtyřikrát týdně. Podle starosty Marka Ječménka je navíc nutné v nejpostiženějších oblastech pětkrát týdně nasadit uklízecí stroje a ruční vysavače. Úklid vyjde radnici ročně na 15 milionů korun.

 

Pravidla pro chov psů v hlavním městě vymezují vyhlášky o ochraně veřejné zeleně č. 6/2001, č.23/2003 o místním poplatku a č.18/2004 o povinném označování psů a na jejich dodržování dbají městští strážníci. „Každý majitel psa chovaného na území hlavního města Prahy je povinen na vlastní náklady nechat psa, který je starší než 6 měsíců, trvale označit mikročipem nebo tetováním,“ uvedl Pavel Klega. Toto opatření mimo jiné umožňuje snadnou identifikaci zatoulaného zvířete a následné určení majitele. Roční poplatek za psa v hlavním městě činí v bytech 1 500 korun, v rodinných domech pak 600 korun a pro některé majitele psů je výše této částky dostatečným argumentem pro to, aby po svém psu na ulicích neuklízeli. Tato úvaha je však zcela mylná. Například Radnice Prahy 6 si spočítala, že na každého přihlášeného psa doplácí 2 025 korun.

 

Po celém hlavním městě se za jeden měsíc seberou tuny psích exkrementů. Většina z nich končí jako komunální odpad na skládkách. Pokud jsou však vyváženy samostatně, mohou se kompostovat a následně končí jako hnojivo. Jedná se však o zcela minimální množství, které nemůže radnicím ani v nejmenším kompenzovat náklady spojené s likvidací tohoto druhu odpadu. Jednotlivé městské části také neustále rozšiřují seznamy míst, kde mohou majitelé své čtyřnohé miláčky nechat volně proběhnout.

 

Seznam některých míst v Praze, kde nemusí být pes na vodítku:

Praha 2 - okolí Vyšehradu, park Folimanka, Bezručovy sady, Riegrovy sady
Praha 3 - vrch Vítkov, Jarov, Parukářka, park Židovské pece, Mahlerovy sady
Praha 4 - parky Jezerka a Kavčí hory, Krčský park, sad Třešňovka
Praha 6 - pláň Vypich, park Ladronka, park Královka, Macharovo náměstí
Praha 7 - Stromovka a Letenské sady
Praha 8 - Kaizlovy sady, psí louka v Libni, parky před Karlínským náměstím a Invalidovnou, Thomayerovy sady
Praha 9 - výběh poblíž parku Podviní
Praha 10 - parky Mezi zahrádkami a v Chrpové ulici, zeleň vedle Botiče, park u Vršovického nádraží, část Heroldových sadů
Praha 12 - několik míst v okolí lesu Kamýk, mezi ulicemi Lhotecká a Daškova
Praha 13 - Panská zahrada, lesopark u Hájů, údolí Motolského potoka, Centrální park