29.07.14 Výživa

Přírodní doplňky stravy

Pokud chcete přirozenou cestou podpořit zdraví vašeho psího miláčka, zkuste mu přidat do krmení semínka chia nebo další ze super účinných přírodních doplňků.

 

Semínka chia
Chia si skutečně zaslouží označení „superpotravina“. V porovnání s lososem mají více než trojnásobné množství omega-3 mastných kyselin. Užitečný je i vysoký obsah vlákniny, který reguluje peristaltiku střev, pomáhá při zácpě a podporuje hubnutí. A to není vše. Obsahují také spoustu železa, hořčíku a vápníku (více než plnotučné mléko!). Jsou bohaté i na fosfor, draslík, měď, železo a zinek. Na rozdíl od lněného semínka jsou bez chuti a zápachu, takže je můžete snadno smíchat s krmivem, aniž by to pes zpozoroval. Pozitivně ovlivňují hladinu krevního cukru. Dokážou vázat vodu a vytvářejí gel, takže se hodí i do různých svačinek (zamíchat je můžete například do jogurtu). Lze je přidat i do vody. Podávejte 1/8 lžičky denně na každých 10 kg tělesné hmotnosti vašeho psa.

Lněné semínko
Lněná semínka (nebo lněný olej) jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které podporují kvalitu pokožky a srsti. Navíc semínka jsou i zdrojem vlákniny. Ideální je pomlít je v ručním mlýnku těsně před podáváním a práškem posypat krmení. Lněný olej obsahuje koncentrovanější formu omega-3 mastných kyselin, ale je bez obsahu vlákniny. Podává se v množství cca 1/2 čajové lžičky na den. Semínka jsou však v porovnání s olejem levnější.

Kurkuma

Bylo prokázáno, že toto koření působí proti šíření rakovinotvorných buněk. Kurkuma je protizánětlivá a působí jako antioxidant. Navzdory jasně žluté barvě nemá výraznou příchuť nebo pach, takže je velmi snadné propašovat ji do psího krmení. Podávejte 1/8 lžičky denně na každých 10 kg tělesné hmotnosti psa.

Kokosový olej
Kokosový olej urychluje hojení, zlepšuje kvalitu kůže a srsti, reguluje trávení a pomáhá při alergiích. Navíc podporuje imunitní systém a má protizánětlivé účinky. Také také zlepšuje mozkové funkce u starších psů. Výhodou je, že psům velmi chutná. Začínejte s 1/8 čajové lžičky na 10 kg tělesné hmotnosti psa na den.