03.12.11 Aktuality

Pro Čechy je pes především členem rodiny

Za co považují Češi vého psa?

Přes 60 procent Čechů, kteří jsou majiteli psů, považuje svého psího miláčka za člena rodiny, přes 16 procent za svého přítele a jen necelých 8 procent za ochránce svého majetku. Vyplývá to z průzkumu, který realizovala společnost Sanep mezi majiteli psů v České republice. Necelých 7 procent majitelů uvažuje o svém psu jako o závazku, na rozdíl od 6 procent majitelů, kteří jej považují za svého mazlíčka či partnera na hraní (necelé 2 procenta). Zajímavou informací je, že jen pro jednoho z tisíce dotázaných je jeho pes především osobním ochráncem.

 

Stejný průzkum s poněkud odlišnými výsledky byl proveden i na Slovensku, kde psa považuje za člena rodiny přes 57 procent majitelů. Naopak 21 procent dotázaných si v SR pořizuje psa jako ochránce svého majetku, zatímco pro 10 procent je jejich mazlíčkem. Pro necelých 6 procent je závazkem a za svého přítele považuje psa jen 5 procent Slováků. Partnerem na hraní je pes pro 0,3 procent dotázaných, ale pro 2 majitele z tisíce slouží jako osobní ochránce.

 

Průzkum provedla společnost Sanep v listopadu tohoto roku mezi 17 348 majiteli psů v České republice a 4 359 majiteli psů na Slovensku, pro společnost Butcher’s Pet Care.