09.01.16 Život se psem

Proč pes požírá kočičí výkaly?

Pokud chováte v jedné domácnosti kromě psa i kočku, je možné, že se pes rozhodne pojmout kočičí záchod jako samoobslužný bufet. Proč to dělá a jak reagovat?

 

Jedním z důvodů, proč se pes uchyluje k tomuto chování, je nedostatek vitaminů v jeho stravě. Je možné, že jeho obvyklá strava obsahuje málo bílkovin, vlákniny, tuků nebo vitaminů skupiny B. Pro většinu psů je však pojídání kočičích výkalů otázkou chuti. Ačkoli to lidem připadá nechutné, psí chuťové preference se od těch lidských velmi liší. Kočičí strava je bohatá na bílkoviny a často je aromatičtější než strava psí. Z kočičích exkrementů se line silné aroma, kterému někteří psi prostě nedokážou odolat. Částečně se na tomto nežádoucím chování podílejí i geny. Předci našich domácích psů také požírali výkaly. Například feny takto odklízely výkaly svých mláďat, aby bylo jejich doupě čisté a nepřitahovalo pozornost potenciálních predátorů. Někteří psi se takto chovají, aby se nějak zabavili a zahnali nudu. Je to pro ně určité zpestření monotónního dne, když jsou sami doma.

 

Co dělat?

V první řadě najdete vhodné místo na umístění kočičí toalety. Kočka by měla mít klid na vykonání své potřeby. Jednou z možností, jak situaci řešit, je přehradit místnost s kočičím záchodem mřížovou zábranou, kterou šikovná kočka dokáže přelézt, ale pes se přes ni nedostane. Můžete také kočičí wc umístit na výše položené místo, kam pes nedosáhne. Samozřejmostí je častější úklid kočičí toalety. Může pomoci, když posypete kočičí trus velmi ostrým kořením (cayenský pepř), to psa pro příště odradí. Psovi dopřejte pravidelně kousek syrečku, který by měl jeho touhu po smradlavé chutné pochoutce aspoň částečně uspokojit. S odborníkem prodiskutujte výběr vhodného krmiva, které by mělo být bohaté na proteiny i vitaminy. Poskytněte psovi na hraní motivační hračky naplněné jídlem (míčky s otvory, ze kterých vypadávají granule, gumový kong apod.). Tím se vyjde vstříc jak touze psa prozkoumávat a ochutnávat neznámé věci, tak jeho snaze zahnat nudu.
 

Zdroj: Arden Mooreová, Jak to ten pes myslí? Vizuální průvodce „psí řečí“, Mladá fronta, 2014