24.10.15 Život se psem

Proč psi zahrabávají kosti?

Klasický obrázek psa, který ryje v zemi, aby si zahrabal kost nebo hračku, zná snad každý. Co psy k tomuto chování vede?

Psi se řídí pradávným instinktem. Divocí vlci a psi si po úspěšném lovu zahrabávali zbytky kořisti před mrchožrouty. Když pak po nějakém čase dostali hlad, vrátili se k úkrytu a potravu vyhrabali. Zemina sloužila jako určitá přírodní lednice, která kosti izolovala, chránila je před sluncem, a tak je uchovala déle čerstvé. Navíc byla taková kost správně „uleželá“, takže z jejich pohledu i chutnější.

Jak se zachovat?

Vzhledem k tomu, že psi byli po dlouhou dobu zvyklí schovávat si něco „pro strýčka příhodu“, kdy je jejich skvěle vyvinutý čich dovedl k zakopanému pokladu, nedivte se, že to občas dělá i váš miláček. Pokud vám pes pravidelně ryje v záhonu, aby si schoval svůj poklad, posbírejte mu všechny přebytečné hračky nebo kosti. Nechte mu vždy jen jednu nebo dvě věci na hraní a zbytek ukliďte. Hračky mu postupně obměňujte. Tím, že omezíte jejich množství, můžete trochu snížit jeho silnou touhu nosit různé poklady na zahradu. V bytě můžete usměrnit tuto psí potřebu tím, že psa naučíte schovávat si oblíbenou hračku nebo kost pod deku. Udělejte z toho zábavnou hru, kterou si můžete zahrát párkrát do týdne.