29.05.18 Život se psem

Proč se pes během výcviku začne najednou škrábat?

Důvodů může být víc. Buď ho zkrátka něco svědí, nebo se tím snaží zmírnit napětí a chce naznačit, že potřebuje přestávku. Psi používají řadu tělesných signálů, kterým se říká konejšivé, aby zklidnili sebe, jiné psy nebo lidi, s nimiž jsou právě v kontaktu.

Mezi tyto signály patří zívání, přerušení očního kontaktu, rychlé olíznutí čenichu, čenichání, odvracení hlavy, drbání nebo otřepání, jako by byli mokří atd. Toto jednání je psím ekvivalentem způsobu, jímž lidé změní předmět hovoru, když se schyluje k hádce.

Kdy se používají?

Psi používají preventivní signály dlouho předtím, než konflikt nastane. Mají za úkol zabránit možným výhrůžkám, mají tlumit stres a neklid, nervozitu a jiné nepříjemné jevy. Psi je používají také proto, aby zklidnili sami sebe. Například když pes ví, že se pojede na výlet a celý netrpělivý sedí před autem, často pro zklidnění stresu zívá. Když se na psa zlobíte, pokusí se vás konejšit tím, že odvrátí pohled nebo se olízne.

Kolik jich je?

Doposud se mluví o 28 nebo 29 konejšivých signálech. Některé jsou velmi rychlé, jiné trvají delší dobu. Abyste jim porozuměli, je nutné psa dlouhodobě pozorovat. Pokud vás tato téma zajímá, doporučujeme pořídit si knihu Konejšivé signály od Turid Rugaas.

Více se o konejšivých signálech dozvíte také zde: https://muj-pes.cz/chovani/konejsive-signaly-543.html

Foto: pixabay.com