30.01.16 Výživa

První příkrmy u BARFu

Krmíte vaši fenku syrovou stravou, ale nejste se jistí, jestli je vhodné krmit i malinká štěňata podle BARFu? Odpověď zní ano, ale musíte dodržovat určité zásady...

Pokud odchováváte vrh štěňat, víte, že zhruba ve třetím týdnu se začínají přikrmovat. Jestliže má fena málo mléka, nebo se jedná o velmi početný vrh, můžete první příkrm podat už od 14.-15. dne, běžně se však začíná až ve 20. dnech věku štěňat.

Jak často přikrmovat?

1-2krát denně, potrava by měla mít tělesnou teploty (asi 38 stupňů Celsia). Ve věku 4. týdnů přikrmujte už 2-3krát denně (zohledněte, kolik má fena mléka a jak často štěňata kojí).

Mléko je základ

První příkrm by měl mít mléčný základ, aby byl přechod na tuhou stravu co nejšetrnější. Vzhledem k tomu, že kravské mléko způsobuje často průjem, je lepší použít mléko kozí, které je velmi výživné. Obsahuje totiž více bílkovin, tuků, vitaminů a minerálních látek a především je pro psy lépe stravitelné. Obstarat si ho není v dnešní době žádný velký problém. Pokud seženete čerstvé přímo z kozí farmy, tím lépe. Co nespotřebujete hned, můžete zmrazit do zásoby (kozímu mléku mražení nevadí).

Pokud jste nesehnali kozí mléko (stává se to často v zimě, kdy kozy moc nedojí), použijte čerstvé plnotučné mléko kravské, které rozřeďte vodou (na 1l mléka použijte 2-3 dcl vody).

Co podat jako první příkrm?

Vyvarujte se krupicových kaší nebo piškotů namočených v mléce, jak dřív bývalo zvykem (obilí obecně není pro psy moc vhodné). Navíc tyto příkrmy mohou u štěňat způsobovat průjem a komplikují přechod na masitou stravu. Z tohoto důvodu začínejte rovnou masem v kombinaci s mlékem. Nejprve vybírejte maso dobře stravitelné (kuřecí nebo krůtí prsíčka), které první 2-3 dny lehce povařte. Zpočátku používejte jen maso přemražené, které rozmrazujte v chladu (v lednici), snížíte tím možné riziko komplikací (zvlášť v létě se maso rychle kazí a štěňata by mohla mít průjem). Připravené maso pomelte a přidejte najemno nastrouhanou mrkev. Poměr masa a zeleniny by měl být přibližně 80:20. Směs dejte na 1-2 minuty do vroucí vody. Vzniklá kaše (po přídavku kozího nebo ředěného kravského mléka) by neměla být ani příliš hustá, ani řídká, protože v obou případech by se štěňatům špatně přijímala. Ze začátku nemíchejte víc druhů masa a příloh do jedné krmené dávky ani během dne, aby měla štěňata vždy dostatek času si na novou potravinu zvyknout. Během čtvrtého týdne věku přidejte další druhy masa(telecí, libové hovězí, libové jehněčí, vařená ryba bez kostí). V této době už maso vařit nemusíte, dělejte to pouze v případě, pokud ho štěňata nebudou chtít přijímat. Mrkev, kterou mixujete na co nejmenší kousky, stále spařujte. A množství krmiva by mělo být takové, aby jej pejsci během 6-10 minut snědli.

Namočit čumáček

Vzhledem k tomu, že některá štěňata se trochu zdráhají ochutnávat něco nového, tak jim při prvních pokusech musíte trochu pomoci. Naberete trochu kaše na prst a dáte jim ji do tlamičky, případně jim do masité směsi trochu namočte čumáček. I když bude zpočátku víc kaše na jejich kožíšcích, než v bříškách, brzy se správnou techniku krmení naučí. A upatlaná štěňata fena jistě ráda olíže :-)

Zdroj: BARF, Krmení psa přirozenou stravou, Kateřina Novosádová, nakladatelství Plot, 2011