16.06.14 Aktuality

Psí detektiv frčí

Po půl roce fungování občanského sdružení Psí detektiv vzrostla úspěšnost pátracích akcí po ztracených zvířatech v průměru na 70 %. Od prosince 2013 do konce května 2014 se tým Psího detektiva aktivně zapojil do 300 pátracích operací, ze kterých 208 skončilo nalezením zvířete.

 

„Domníváme se, že za růstem úspěšnosti stojí postupný sběr zkušeností. Máme vytvořený manuál, který vychází z konkrétních případů a i v našem oboru platí historická zkušenost. Pokud se ztratí například malá čivava ve městě, interní statistiky nám ukazují, že bude s 90 % pravděpodobností u někoho doma a tomu přizpůsobujeme i pátrací metody,“ vysvětluje růst úspěšnosti předsedkyně sdružení Klára Carbová.

 

Do databáze ztracených nebo nalezených zvířat přibylo za půl roku celkem 900 zvířat. „Nejvíce případů bylo hlášeno po Silvestru, v mrazech, dále pak v dubnu a květnu, kdy vrcholilo hárání fen. Aktuálně se nejvíce psů ztrácí při letních bouřkách,“ vyjmenovává nejrizikovější faktory specialista na pátrání v terénu Tomáš Carba.

 

Sms pomohly ve 156 případech

Nejvíce se podle psích detektivů osvědčila při pátraní po ztracených zvířatech kombinace rozeslání pátracích SMS a oslovení speciální databáze kontaktů v celém okrese. „Nejčastěji rozesíláme 500-1000 SMS všem lidem v okolí, a to ideálně do dvou dnů od ztráty psa či kočky. Současně s tím je vhodné informovat o ztrátě zvířete veterináře, kynologická sdružení, starosty, policisty, útulky, myslivce a mnoho dalších v celém okrese. K tomu slouží unikátní databáze, která se stále rozrůstá a jen ke dnešku obsahuje až 300 kontaktů na jeden okres,“ vysvětluje Petr Kučera, expert na on-line pátrací metody. „O ztrátě Samsona věděl snad každý, díky sms a emailu, který se rozesílal po okolí,“ chválí si bleskovou informační kampaň Andrea Venerová z Jindřichova Hradce, jejíž pes Samson byl nalezen třetí den od ztráty.

Nejčastěji hledaným plemenem byl jorkšírský teriér (51 případů), dále pak jezevčík (42 případů) a německý ovčák (28 případů).

 

Pátrací systém se stále zdokonaluje

Během půlročního fungování se k občanskému sdružení přidalo již cca 500 dobrovolných Psích detektivů z celé ČR. Občanské sdružení Psí detektiv také navázalo spolupráci s agenturou BISNODE, díky které získalo databázi více než 6000 kontaktů na starosty většiny obcí v ČR. Nově Psího detektiva podpořila také marketingová agentura Evisions nebo Státní veterinární správa ČR.

„Výborně funguje také spolupráce s útulky a policí, a to nejen v Česku, ale také na Slovensku. V březnu jsme díky podpoře kriminální policie v Bratislavě odhalili zloděje tří čistokrevných špiců, kterým nyní hrozí za opakovanou krádež až pět let odnětí svobody,“ uzavírá Klára Carbová.