26.12.13 Aktuality

Psí detektiv odstartoval ostrý provoz

Občanské sdružení Psí detektiv spustilo 19. 12. 2013 do ostrého provozu první národní pátrací systém po ztracených zvířatech provozovaný na portálu www.psidetektiv.cz. Projekt založený na principu tzv. AMBER Alert systému, vyvinutého v roce 1996 v USA na pátrání po ztracených dětech, je první svého druhu v Evropě a připravoval se od začátku tohoto roku.

„Po měsíci testovacího provozu se úspěšnost v pátraní po ztracených zvířatech pohybuje kolem 50%“, říká jednatelka o.s. Psí detektiv Klára Carbová. „V našem pátracím systému se opíráme o 2 základní pilíře - pátrací SMS a pátrací emailing. Za revoluční v rámci celé Evropy považujeme právě to, že jde o aktivní nikoliv pasivní pátrací systém. Podobné systémy fungují v zámoří už více než 10 let a jejich provozovatelé uvádějí úspěšnost v pátrání až 85%“, dodává.

Pátrací SMS zprávy rozesílá pro Psího detektiva společnost O2. Každá pátrací SMS obsahuje základní údaje o ztraceném zvířeti, kontakt a fotografii. „Podle okolností ztráty se vždy rozhodujeme, jak velký počet SMS je potřeba rozeslat a zda-li zvolíme zásah podle místa výskytu nebo podle místa bydliště v místě ztráty. Během několika desítek minut se tak o ztrátě zvířete dozví velké množství lidí, kteří si navíc smskový pátrací letáček nosí neustále v kapse“ vysvětluje hlavní výhody pátracích SMS jeden ze zakladatelů projektu Tomáš Carba.

Pátrací emailing vychází z unikátní celorepublikové databáze kontaktů na všechny důležité organizace, které s pátráním po ztraceném zvířeti mohou pomoci. Jde především o útulky, veterináře, zájmové kluby a spolky, myslivce, lesníky, chovatelské stanice, městské policie, silničáře, zverimexy a petshopy, ale také například autoškoly. „Celá databáze obsahuje zhruba 10000 kontaktů po celé ČR. Pátrací emailing je ale rozesílán cíleně po jednotlivých okresech, v případě Prahy po městských částech. Během jedné minuty jsme tak schopni o ztrátě informovat všechny důležité lidi, které by majitelé ztraceného zvířete objížděli dny a týdny“, dodává Tomáš Carba.

Psí detektiv má vedle dvou základních pátracích pilířů k dispozici detektiva v terénu a pátrací letadlo. Stejně jako v zámoří využívá i tzv. „Art of profiling“ - tedy vytváření osobnostních profilů ztracených zvířat, ze kterých se pak vychází při výběru lokalit nejvhodnějších pro pátrání. Během testovacího provozu se potvrdila řada zámořských zkušeností - například, že po 48 hodinách od ztráty už zvíře nereaguje na volání svého pána nebo že atletický pes dokáže během 24 hodin zdolat i 40 km. Podle autorů projektu dělají čeští majitelé ztracených zvířat jednu společnou a zásadní chybu - ztrátu zvířete řeší velmi pozdě, i několik dní po ztrátě. „Jsme zatím úplně na začátku, ale věříme, že komplex pátracích metod a zkušeností povede během jednoho roku k tomu, že se naše úspěšnost dostane k 80%,“ říká jednatelka Psího detektiva Klára Carbová.