23.04.11 Život se psem

Psi dokážou odhalit i rakovinu tlustého střeva

O tom, že psí čich je velmi citlivý, snad nikdo nepochybuje, navíc psa neopouští ani v pokročilém věku (narozdíl od jeho ostatních smyslů). Japonští vědci nedávno zjistili, že psi dokážou odhalit i rakovinu tlustého střeva.

 

Čtyřnozí chlupáči nám pomáhají v nejrůznějších odvětvích - ať už jako psi policejní, záchranářští, canisterapeutičí nebo asistenční… Své uplatnění nově nacházejí i ve vědeckém výzkumu. Už dříve bylo zjištěno, že dokážou odhalit rakovinu kůže, močového měchýře, plic, vaječníku a prsu. V nedávno publikované studii vědci zkoumali schopnosti psa poznat stopu nádoru na základě pachu dechu a stolice pacienta. Hlavní aktérkou celého výzkumu byla osmiletá fenka labradorského retrívra Marine. Při experimentu očichala 300 vzorků dechu a stolice lidí, z nichž čtvrtina trpěla rakovinou tlustého střeva. Z dechu dokázala rozpoznat nemoc na 95%, ze stolice dokonce s 98 % přesností (u ostatních typů rakoviny nebyla úspěšnost tak vysoká). Navíc rozlišila zhoubný nádor od nezhoubného polypu. Výsledek je srovnatelný s kolonoskopií a je mnohem lepší než při testech okultního krvácení do stolice.

Fenka Marine není jediný pes, který tuto schopnosti ovládá. Teoreticky by ji měli mít v určité míře všichni psi – samozřejmě patřičně vycvičeni.

Ovšem představa, že lékaři budou mít ve svých ordinacích čtyřnohé pomocníky, je spíše z oblasti sci-fi. Problémem jsou samozřejmě náklady a čas nutný na výcvik. Čichová zdatnost a především schopnost soustředění se navíc liší nejen mezi jednotlivými psy, ale i v případě téhož psa v různých dnech. Cílem studie proto nebylo ani tak představit novou metodu zjišťování rakoviny tlustého střeva, jako spíše ukázat, že nádor má svůj chemický podpis, který může být zjištěn. „Rakovina má svůj specifický pach, ale jeho chemické složení je neznámé. Jenom psi na to umějí reagovat. Pokud se podaří izolovat molekulu, kterou cítí psi, budeme moci vyvinout senzory, které ji budou schopny odhalit“, uvedl Hideto Sonoda z Univerzity Kjúšú. Tak doufejme, že to bude v dohledné době…

 

Zdroj: ČTK