12.02.17 Život se psem

Psí vs. kočičí lidé podle Facebooku

Majitelé psů jsou často považováni za společenské extroverty, zatímco majitelé koček za samotářské introverty. Je to skutečnost, nebo jen mýtus? Má volba domácího mazlíčka něco společného s tím, jakým jste člověkem? Tomu se snažili přijít na kloub odborníci z Facebooku.

Facebook jako nejnavštěvovanější sociální síť má jedinečný přístup k nejrůznějším datům svých uživatelů (aktualizace stavu, fotky atd.). Specialisté z Facebooku tak mohli představit některé zajímavé poznatky, které poukazují na nejrůznější odlišnosti „kočkařů“ a „pejskařů“.

Tipněte si: Kdo má víc přátel? A kdo s větší pravděpodobností bude nezadný?

Facebook analyzoval data ze vzorku asi 160 tisíc lidí žijících v USA, kteří sdíleli fotografie koček nebo psů (případně obou). Z výsledků vyplynulo, že „kočičí lidé“ žijí spíš ve městech, „psí lidé“ na venkově. V průměru mají pejskaři o 26 přátel víc než kočkaři, což naznačuje na správnost teorie, že pejskaři jsou společenštější. Avšak z podrobnější analýzy vyplynulo, že kočkaři jsou přes FB častěji zváni na nejrůznější události. Z toho lze usuzovat, že i když mají méně přátel, jsou jejich přátelství důvěrnější. Dalším hodnoceným kritériem byl partnerský vztah. Kočičí lidé byli spíše nezadaní. Okolo 30% kočkařů bylo nezadaných v porovnání s 24% pejskařů. A nejednalo se pouze o starší ženy vlastnící více koček. Nezadaní byli kočkaři obou pohlaví a všech věkových kategorií. Dále se zkoumaly „pocity“ - příspěvky, ve kterých mohou uživatelé popsat svou momentální náladu. Kočičí lidé častěji sdíleli pocit únavy, ale také štěstí a lásku. Celkově kočkaři vyjadřovali na FB větší škálu různých pocitů. Na druhou stranu pejskaři nejraději sdíleli pocity vzrušení a pýchy.