22.03.10 Aktuality

Psi z celého světa navštíví hlavní město

Tisíce psů ze všech koutů světa zastupujících na 280 plemen se během prvního květnového víkendu sjedou do pražského veletržního areálu v Letňanech. Již devatenáctý ročník mezinárodní výstavy psů, který tradičně pořádá Český kynologický svaz (ČKS), nabídne návštěvníkům opět jedinečnou možnost spatřit vzácná a exotická plemena i zajímavý doprovodný program. Majitelé budou moci získat pro svého šampióna ocenění a tentokrát i kvalifikaci na prestižní Cruftovu výstavu ve Velké Británii. Akce se koná pod záštitou Mezinárodní kynologické federace (FCI).    

„Mezinárodní výstava psů se v Praze koná od roku 1996 a pro mnohé kynology, vystavovatele i běžné pejskaře se již stala tradicí a příjemným zpestřením roku. Nezapomenutelným zážitkem bude jistě i devatenáctý ročník. Lidem se na jediném místě představí více než čtyři tisíce psů z celého světa,“ uvedl Jiří Šiška, tajemník ČKS.

Výstava se uskuteční  1. a 2. května 2010 a návštěvníci během ní poznají  široké spektrum psích plemen od těch nejmenších jako je například čivava až po ty největší, mezi které patří irský vlkodav či německá doga. Budou mít ale příležitost spatřit také exotická a vzácná plemena, kterých je na světě velmi málo a v České republice téměř nežijí. Jedná se například o západosibiřskou lajku, modrého gaskoňského baseta, německého křepeláka nebo katalánského ovčáka.

Psí šampióny rozdělené do tříd bude posuzovat zhruba čtyřicet českých a dvacet zahraničních rozhodčích. „Soutěžit se bude v mnoha kategoriích. Kromě hlavních titulů mohou účastníci získat ocenění Nejkrásnější pes výstavy, Nejhezčí pár psů, Chovatelská skupina, Mladý vystavovatel nebo Nejlepší veterán. Vítězové jednotlivých dnů se na závěr utkají o titul Nejkrásnější pes celé výstavy,“ sdělil Jiří Šiška. Devatenáctý ročník je navíc nominační, což znamená, že vítězové stanovených plemen, kteří obdrží titul CACIB a CAJC, mohou získat také kvalifikaci na prestižní a zatím největší celosvětovou Cruftovu výstavu psů. Ta se koná v anglickém Birminghamu a každoročně se jí účastní přes dvacet tisíc zvířat.

Na výstavě  si přijdou na své i děti

Organizátoři se snaží akci každým rokem obohatit zajímavým doprovodným programem, jenž  láká mnoho lidí také z řad laické veřejnosti. Tradičně nebudou chybět závody Agility, kde zvířata překonávají nejrůznější překážky, tanec se psem nebo ukázky práce asistenčních psů. Těšit se mohou i nejmenší děti. Pořadatelé pro ně nově připravili zábavný koutek s řadou aktivit a soutěží o sladké ceny. V případě, že budou mít u sebe i psa, mohou si s ním vyzkoušet projít také překážkovou dráhu. Nebude zde chybět ani poradna.

Vedle psích šampiónů  budou mít své místo na výstavě také opuštění  a nechtění psi, kteří neustále přibývají a zaplňují  zhruba stovku útulků České republiky. Svou činnost i některé čtyřnohé svěřence zde představí Útulek Jaroslavy Kladivové z pražských Modřan.

Více informací  o mezinárodní výstavě psů najdete na webových stránkách www.vystavapsu.cz nebo www.kynologie.cz.