10.07.19 Plemena

Pumi

Historie

Pumi vznikl v 17. až 18. století v Maďarsku křížením primitivních puli s importovanými německými a francouzskými psy podobnými teriérům s postavenýma ušima. Puli a pumi mají nejen podobný název plemene, ale i stejné předky, podobnou povahu, velikost a strukturu srsti. Za samostatné plemeno se pumi považuje od počátku 20. století. Zásluhy se připisují především profesorovi veterinární fakulty v Maďarsku Emilu Raitsitzovi. Na výstavě se jako samostatné plemeno objevil poprvé v roce 1923. Jeho původním pracovním účelem bylo pomáhat bačům se zvířaty. Dle FCI se řadí do skupiny ovčáci a honáčtí psi. Hodně se chová v Maďarsku, Finsku a Švédsku.

Povaha a využití

Standard uvádí, že tento živý a činorodý pes má neúnavný temperament. Je mimořádně odvážný a vůči cizím osobám poněkud nedůvěřivý. Díky svému rozumnému chování, celkové živosti a bohatosti výrazů přitahuje pozornost. Je poměrně hlasitý, vždy aktivní a v pohotovosti. Plaché nebo flegmatické chování jsou mu cizí. Co se týče využití, je vhodný k pohánění větších zvířat. Jeho čich je dobře vyvinutý. Skvěle se osvědčil při boji proti dravé zvěři a hlodavcům. Je vynikajícím domácím psem a bez problémů snáší chov v bytě. Potřebuje hodně pohybu a je vynikajícím společenským psem. Hodí se i pro sportovní kynologii.

Vzhled

Jedná se o středně velkého, teriérům podobného ovčáckého psa, který je vždy naladěn na legraci. Typická je hlavně jeho hlava. Obličejová partie je protažená a horní třetina vztyčených uší se sklápí dopředu. Tělesná stavba je kvadratická. Díky neustálé pozornosti je nesení jeho krku vyšší než u průměrných psů. Středně dlouhá, zvlněná srst tvoří kudrny, není hladká ani zplstnatělá. Pumi se vyskytuje ve více barevných rázech, ale vždy musí být jednobarevný. Kohoutková výška: U psů: 41 až 47 cm, u fen: 38 až 44 cm. Hmotnost: psi: 10 až 15 kg. feny: 8 až 13 kg.

Péče

Plemeno nelíná, ale srst se trimuje a stříhá každé 2 až 4 měsíce. Aby pes vypadal upraveně, srst se pročesává každý týden či dva. Po česání se musí vykoupat nebo navlhčit vodou a následně se nechá uschnout, aby vynikla přirozená struktura srsti. Protože je to temperamentní pes, milující pohyb a jakoukoliv zábavu, ocení psí sporty jako agility, flyball, frisbee, dogdancing atd.

Zdroj: FCI - Standard Nr. 56 / 13. 09. 2000 / D

Foto: Grupp 1, PUMI, DK V-15 JWW-13 NO UCH NORD UCH SE V-13 Camms Ceger, MyDOG, nordens största hundevenemang. www.mydog.se, autor: Svenska Mässan, zdroj: https://www.flickr.com/photos/36333395@N06/24014621660, Licence CC BY 2.0