02.09.16 Aktuality

Reakce SVS na zavádějící informace ohledně údajného výskytu Aujeszkyho choroby v Královéhradeckém kraji

V některých tuzemských médiích se v tomto týdnu objevily zavádějící informace o údajném rozšíření tzv. pseudovztekliny v Královéhradeckém kraji, která zde údajně „ohrožuje domácí mazlíčky“. Pseudovzteklina neboli pseudorabies je starším a dnes až na výjimky nepoužívaným názvem virového onemocnění teplokrevných zvířat aktuálně známého jako Aujeszkyho choroba. Vzhledem k tomu, že uvedená poplašně vyznívající tvrzení nejsou založena na žádných objektivních údajích (především na výsledcích laboratorních vyšetření), která by svědčila o zvýšeném výskytu nákazy na území České republiky, považuje Státní veterinární správa (SVS) za nutné na tyto informace reagovat a uvést je na pravou míru.

Přirozeným hostitelem této nákazy jsou domácí a divoká prasata, která jsou rovněž zdrojem infekce pro ostatní druhy zvířat, především skot, ovce, kozy, psy, kočky a kožešinová zvířata. Prasata jsou jediným druhem zvířat, který dokáže nákazu přežít, u ostatních druhů zvířat končí onemocnění úhynem. Toto onemocnění není přenosné na člověka.

ČR má již od roku 1988 status země prosté Aujeszkyho choroby u domácích prasat. Udržení tohoto statusu ČR dokládá každoročně negativními výsledky vyšetření v rámci monitoringu SVS, při kterém jsou vyšetřovány všechny poražené prasnice a kanci. Například v loňském roce tak bylo vyšetřeno bezmála 57 000 kanců a prasnic. Všechny vzorky byly negativní.

O stabilní nákazové situaci svědčí také skutečnosti, že za poslední dva roky byl prokázán výskyt Aujeszkyho choroby pouze u jednoho psa. Jednalo se o v lednu zveřejněný případ uhynulého labradorského retrívra, který se nakazil při kontaktu s divokými prasaty.

V souvislosti s případem bylo zjištěno, že k šíření informace o výskytu nákazy došlo na základě letákové akce městského úřadu v Červeném Kostelci a vyjádření soukromého veterinárního lékaře. Během včerejšího jednání předala SVS vedoucím představitelům města informace o sporadickém výskytu nákazy v ČR především u loveckých psů a dlouhodobém statusu ČR. Zástupci města přislíbili, že v podobných případech v budoucnosti budou nejprve kontaktovat o potvrzení informace SVS, aby nedocházelo k šíření nepravdivých a poplašných informací mezi občany. SVS je organizací, která ze zákona vykonává mimo jiné dozor nad ochranou území ČR před možným zavlečením nebezpečných nákaz nebo jejich nositelů.

Soukromý veterinární lékař, na základě jehož vyjádření a názoru (nikoliv na základě výsledků vyšetření) informace vznikla, byl pozván na krajskou veterinární správu k podání vysvětlení.

SVS nákazovou situaci na území ČR bedlivě sleduje. V případě zjištění zvýšeného výskytu Aujeszkyho choroby na území státu by o této skutečnosti neprodleně informovala chovatelskou, odbornou i laickou veřejnost.


Mgr. Petr Pejchal, Státní veterinární správa, www.svscr.cz