28.05.16 Život se psem

Se psem na cestách

Slunečních paprsků přibývá, letní sezona dovolených se blíží a vás to táhne ven. Ať už plánujete krátký výlet, několikadenní dovolenou, nebo dobrodružnou výpravu do zahraničí, můžete si společné chvíle užít i se svým psem.

 

Ze všeho nejdůležitější je uvědomit si, kam a na jak dlouho chcete se svým domácím mazlíčkem vycestovat. Od toho se pak odvíjejí i různá opatření. Plánujete-li dovolenou v zahraničí, bez pasu a čipu se neobejdete. Zapomenout nesmíte ani na povinné očkování a odčervení.

Bezpečná přeprava po ČR

Vydáte-li se svým chlupáčem na nějakou výpravu, ať už autem, vlakem nebo jen městskou dopravou, je vždy důležité zajistit co nejjednodušší a nejbezpečnější přepravu. Pro drobné čtyřnohé parťáky vám postačí pevná přepravka, která zvíře ochrání a hlavně mu znemožní útěk a volný pohyb po dopravním prostředku. Pro větší psy se pak vyplatí pořídit do auta speciální klec nebo kšíry, jimiž ho připoutáte. Pro přepravu v MHD je pak nutné koupit pejskovi dobře padnoucí náhubek a dostatečně pevné vodítko.

V přírodě

Mezi asi největší letní nebezpečí patří drobní paraziti (klíšťata, komáři nebo blechy), přehřátí organismu, ale i řada věcí a předmětů, které váš mazlíček může v nepozorované chvíli sníst. Jako kvalitní ochrana před parazity dobře poslouží stále oblíbenější spot-ony nebo antiparazitární obojky. Nic však není stoprocentní, proto svého čtyřnohého společníka vždy po radovánkách v divočině nezapomeňte dobře prohlédnout. Před nepozorovaným pojídáním všemožných předmětů a rostlin, které mohou zvířeti způsobit řadu problémů, vás pak ochrání jednoduchá věc – náhubek. Záleží na tom, jak váš mazlíček spolupracuje, ale většině psů náhubky nepřekáží a dokáží je mít bez problémů až několik hodin. Před přehřátím je pak v horkých letních měsících jedinou spolehlivou ochranou osvěžující koupel v řece nebo rybníku, dostatek vody a miska na pití.

Na cestách i v zahraničí

Každá země má svá vlastní nařízení, která určují, za jakých podmínek je možné cestovat se zvířaty. Nejjednodušší je navštívit webové stránky státní veterinární správy dané země a vše si důkladně zjistit. Na cestování po státech EU je nutné nechat svého mazlíčka očipovat a vystavit mu pas. Zvíře by mělo mít imunitu proti vzteklině, což znamená, že by mělo být očkované minimálně 21 dní předtím, než se vydáte na cestu, aby mohly začít fungovat obranné protilátky. Ani v zemích EU nejsou však všechna opatření stejná. Například ve Velké Británii, Irsku, na Maltě či ve Finsku musí být váš čtyřnohý chlupáč ošetřen i proti echinokokóze. Do států jižní Evropy se pak vyplatí nechat vašeho mazlíčka ošetřit i proti parazitům a přenašečům vážných chorob, jakou je například dirofilarióza, tedy srdeční červivost.

A co doporučuje odborník?

„Před cestováním v prvé řadě zkontrolujte, zda je pes řádně očkovaný. Pokud máte nějaké pochybnosti, zajděte raději před cestou (cca měsíc) k veterináři, který očkování zkontroluje, také psa vyšetří, zda je zdravý a případně doporučí, o jaké další nemoci můžete očkování rozšířit. Určitě psa odčervěte 24–48 hodin před cestou a vyberte nějaký vhodný přípravek na ochranu proti blechám a klíšťatům, případně dalším vnějším parazitům. Dnes už není problém ubytovat se se psem v hotelu nebo v chatce, psi mají přístup do restaurací i do dalších lokalit. Přesto nezapomeňte na náhubek, i když někde stačí mít psa pouze na vodítku. A pokud psa cestování stresuje, anebo i vy plánujete, že s ním nebudete na dovolené pořád, nechte jej raději doma a zajistěte mu hlídání. Ale většina psů výlet s páníčkem uvítá, protože pozornost 24 hodin denně se jim jen tak nedostane,“ říká veterinář Dominik Vlach.