10.08.16 Výživa

Seriál správné krmení: 4. Funkční složky krmiv

Jestliže se zajímáte o složení granulí, jistě jste si všimli, že často obsahují i nejrůznější bylinky, ovoce, a další složky. Proč se do krmiv přidávají?

Konkurence na trhu s psími krmivy je velká, proto se výrobci snaží stále vylepšovat a inovovat stávající receptury přídavkem nejrůznějších zdraví prospěšných látek. Jedná se o tzv. funkční složky krmiv. Jednou z nich jsou například probiotika (příznivé mikroorganismy, které zlepšují rovnováhu střevní mikroflóry a tím upravují trávení) a prebiotika (ologosacharidy a fruktooligosachardiy - složité cukry sloužící jako ideální zdroj energie pro přátelské střevní bakterie), prospěšný je i glukosamin a chondroitin (doplňky pro výživu a obnovu chrupavek kloubů a vaziva). Dále se používá různá zelenina a ovoce plné antioxidantů a samozřejmě nejrůznější bylinky. Obecně jsou bylinné výtažky zdraví prospěšné, stimulují imunitní systém, napomáhají trávení, zklidňují zažívací obtíže, působí mírně diureticky, čímž napomáhají odvádění škodlivin z těla. Účinkují protizánětlivě, čistí krev od kyseliny močové, které způsobuje bolesti kloubů, podporují růst jaterních buněk a chrání játra před toxiny, příznivě ovlivňují střevní mikroflóru, povzbuzují chuť k jídlu, zlepšují metabolismus tuků a díky obsahu omega-3 a 6 mastných kyselin zlepšují kvalitu srsti a kůže. Granule by samozřejmě měly obsahovat také kompletní spektrum vitaminů, minerálů a stopových prvků. Použití chelátových forem minerálů umožňuje jejich lepší střevní absorpci a s tím spojenou vyšší využitelnost krmiva.

Co se používá nejčastěji?

Pupalkový olej – zlepšuje kvalitu srsti, příznivě ovlivňuje funkci jater, působí protizánětlivě na klouby.

Mořští korýši - jsou zdrojem kvalitních bílkovin a tuků bohatých na omega-3 mastné kyseliny, které zlepšují činnost mozku, kvalitu kůže a přispívají k celkové pohodě.

 

Čekanka - má prebiotické účinky. Příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru (zdravá střevní sliznice zajišťuje optimální trávení). Chrání játra a žlučník a pomáhá detoxikaci organismu.

Rohovník obecný (svatojánský chléb) - používá se jako hypoalergenní, bezlepková náhrada mouky. Má příznivý účinek na žaludek a střeva (zabraňuje průjmu a nadýmání).

 

Pivovarské kvasnice - zdroj vitaminů skupiny B. Pomáhají také při žaludečních a střevních obtížích.

 

Kurkuma - účinná při léčbě chorob kůže, ale také při eliminaci střevních parazitů.

 

Glukosamin a chondroitin - pomáhají při regeneraci a ochraně kloubních chrupavek, zlepšují pohyblivost kloubů, snižují záněty a bolesti kloubů.

 

Methylsulfanomethanol (MSM) - je nekovový síran rozšířený v přírodě. MSM poskytuje kostem, vazivům a šlachám potřebnou ochranu, aby zůstaly silné a odolné, účinkuje proti zánětům a křečím. Má antioxidační účinky a pomáhá regulovat imunitu.

 

Rozmarýn – působí jako účinný antioxidant. Vylepšuje chuť a především olej z rozmarýnu působí jako přirozený konzervant. Navíc ulevuje od artritické a svalové bolesti.

 

Ostropestřec mariánský – je ceněn především pro svoje antioxidační vlastnosti, podporuje růst jaterních buněk, příznivě ovlivňuje funkci jater a chrání je před toxiny. Snižuje hladinu cholesterolu.

 

Česnek – působí mírně dezinfekčně na zažívací trakt, má vysoké antioxidační vlastnosti a podporuje imunitu. Posiluje srdce, zlepšuje krevní oběh, pomáhá snižovat únavu.

 

Jalovec – reguluje trávení, působí mírně diureticky a tím napomáhá odvádění škodlivin z těla. Účinkuje i protizánětlivě (snižuje bolestivost kloubů).

 

Rakytník - je zdrojem nejenom vitaminu C, ale také vitaminu A, E a K. Má významné regenerační schopnosti. Posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci a působí proti bakteriím a virům.

 

Lněné semínko – je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin pro kvalitní stav kůže a srsti. Povzbuzuje imunitní systém. Používá se také jako zdroj slizovitých látek při zánětech žaludku a střev. Uklidňuje trávení, ochraňuje povrch střeva při podráždění. Je nutné ho tepelně upravit, nejlépe povařit!

 

Kořen lopuchu – působí jako přírodní prebiotikum. Pomáhá proti infekčním průjmovým onemocněním a pozitivně upravuje pravidelnost vyměšování. Zlepšuje funkci trávení všeobecně, protože stimuluje činnost jater.

 

Anýz - pomáhá zažívání a povzbuzuje chuť k jídlu. Redukuje střevní plyny. Je močopudný, pomáhá při špatné činnosti ledvin.

 

Konopný olej - má pozitivní vliv zejména při problémech s kůží, odstraňuje příznaky zánětů kůže.

 

Měsíček lékařský - je považován za přírodní antibiotikum. Je lékem proti některým bakteriím, virům a kvasinkám v trávicím ústrojí. Má schopnost uklidňovat centrální nervovou soustavu, zlepšovat činnost srdce a snižovat tlak krve.

 

Psyllium – zdroj vlákniny, zvyšuje objem stolice, napomáhá řádnému fungování střev, podporuje vylučování toxických látek z těla a zabraňuje tak jejich příliš dlouhému setrvávání ve střevech.

 

Mořské řasy – představují bohatý zdroj přírodních vitaminů A, D, E, K, vitaminů skupiny B a minerálních látek jako vápník, fosfor, jód a zinek.

 

Řepná vláknina - přidává se do krmiv z převážně živočišných surovin, aby podpořila fyziologické trávení. Poskytuje výživu přátelským bakteriím ve střevě.

 

Yucca Schidigera - snižuje zápach výkalů. Pomáhá předcházet artritidě a potížím trávicího traktu. Je zdrojem vysokého množství vitaminu A, C a komplexu vitaminů B, vápníku, fosforu, sodíku, železa, manganu a mědi ve snadno vstřebatelné formě. Má schopnost vyplavovat z těla škodliviny a toxické látky. Také snižuje hladinu cholesterolu, podporuje jaterní funkce a imunitní systém. Málo znám je její chondroprotektivní účinek.

 

Andělika (kořen) - tlumí nadýmání, příznivě ovlivňuje sekreci žaludečních šťáv, podporuje trávení, upravuje látkovou výměnu, má slabý močopudný účinek.

 

Máta peprná - pomáhá při trávení, zmírňuje nadýmání a plynatost, čistí krev.

 

Vojtěška - pomáhá při prevenci zubního kamene, je vynikající „čistič krve“, zlepšuje chuť k jídlu.

 

Brusinky – mají antibakteriální schopnosti, účinně působí proti infekcím močových cest a střev. Vědci upozorňují také na na jejich potenciál v boji proti onemocnění dásní, srdečním chorobám a rakovině. Mají vysoký podíl vitaminu A, E a C, železa, vápníku, draslíku a antioxidantů.

 

Veterinářka MVDr. Markéta Valešová odpovídá na otázky týkající se funkčních složek krmiv:

Jaké doplňky jsou podle vás v granulích důležité?

Při posuzování vhodnosti doplňků v granulích je nutné vždy přihlédnout k tomu, o jakou kategorii psů (štěně, dospělý, březí a kojící), věk a velikost (malá, střední, velká a obří plemena psů) se jedná. Další věcí je, jaké množství daného doplňku je v granulích obsaženo, tzn. pokud jsou v granulích např. probiotika, musí jich být dostatečné množství, aby byli schopné ve střevě působit. Dále např. u štěňat velkých plemen zejména v období rychlého růstu (2-8 měsíců) je důležité vyvarovat se vysokým dávkám vápníku a vitaminu D (množství Ca by mělo být 0,8-1,5% v sušině). Co se týká obsahu vlákniny (např. řepná dužina, ovoce, zelenina, psylium), ten by v granulích neměl být vyšší než 1,4-5% ze sušiny, protože její nadbytek snižuje stravitelnost živin a tím snižuje výživnou hodnotu krmiva. Důležitou složkou granulí jsou také různé oleje (pupalkový, konopný, lososový), které mají dobrý vliv na funkci a vzhled kůže a srsti.

 

Platí, že čím víc zdraví prospěšných látek krmivo obsahuje, tím lépe?

Jak se říká, nic se nemá přehánět. To platí i u zdraví prospěšných látek. Např. při vysokých dávkách vlákniny se ostatní složky obsažené v granulích stávají hůře stravitelné. Dále např. při nadbytku vápníku u rostoucích psů (hlavně u velkých plemen) dochází k narušení procesu osifikace a vzniku např. osteochondrózy. Co se týká bylinek, myslím si, že těch naopak není nikdy dost.

 

Proč je vhodné, aby granule nebyly konzervovány chemicky?

Chemické konzervanty mezi které v granulích patří BHA (butylhydroxyanisol, E320), BHT (butylhydroxytoluen, E321) propylgallát (E 310) jsou potenciálními karcinogeny, alergeny, a proto bychom se měli jejich dlouhodobému podávání vyvarovat. U BHA bylo podle organizace IARC dostatečně prokázáno, že látka je zvířecí karcinogen. U BHT bylo studiemi na zvířatech dokázáno, že látka může způsobovat řadu onemocnění - toxické účinky na játra, plíce, ledviny, vaječníky a podle organizace IARC je tato látka prokázaný zvířecí karcinogen. U citlivých jedinců může vyvolat alergickou reakci - kopřivku, ekzém apod. Mezi přírodní konzervanty používané v granulích patří zejména rozmarýnový olej, vitamín C, tokoferoly, které mají i další pozitivní vliv na organismus psa.

 

Je obsah chondroitinu a glukosaminu v granulích dostatečný, nebo je lepší podávat psům ke krmivu navíc kloubní výživu?

Zda je obsah chondroitinu a glukosaminu v granulích dostatečný vždy záleží na celkovém množství v granulích a denní dávce pro psa. Obecně lze říci, že obsah chondroitinu a glukosaminu v granulích je diskutabilní. Podle mého názoru je preventivní podávání chondroprotektiv u psů, kteří netrpí žádným onemocněním pohybového aparátu, zbytečné. Něco jiného je samozřejmě podávání těchto látek v kombinaci např. s kyselinou hyaluronovou apod. u psů se zdravotním problémem, kde se ale používají speciální kloubní přípravky dle konkrétního případu.

 

Zdroj: Zdeňka Dvořáková, Moderní výživa psa, Golftime, 2003

Odborná spolupráce: MVDr. Markéta Valešová

Zde najdete třetí díl: Obiloviny v krmivech pro psy

Přečtěte si také pátý díl seriálu: Granule, konzervy nebo domácí strava?