14.12.17 Plemena

Španělský galgo

Historie

Ze Španělska pocházející chrt, zvaný galgo, patří k téže vývojové linii jako velký anglický chrt – greyhound. Vznikl ze stejných nebo velmi blízkých předků. Plemeno Galgo Espaňol znali již staří Římané v antických dobách, lze však předpokládat, že k jeho rozšíření na iberský poloostrov došlo mnohem dříve. Během 16., 17. a 18. století byli psi tohoto plemene exportováni ve značném počtu do jiných zemí, například do Irska a Anglie. Galgo Espaňol se tedy považuje za jednoho z předků anglického chrta (greyhound), který vykazoval stejné specifické charakteristické plemenné znaky jako španělský galgo. V porovnání s anglickým greyhoundem je dnešní španělský galgo na první pohled méně ušlechtilý. Ačkoli se jedná o plemeno velmi staré (na Iberském poloostrově se s ním údajně lovilo před 2500 lety), s organizovaným chovem se začalo velice pozdě. Oficiálně bylo plemeno uznáno teprve v roce 1971. Naproti tomu je greyhound chován čistokrevně podstatně déle. O oficiální uznání plemene španělský galgo se ve velké míře zasloužili němečtí manželé Fuchs-Rapeportovi. Psy, kteří tvořili základ chovu, získávali přímo ve Španělsku. A jednalo se o čistokrevně nechované, někdy až bezprizorní chrtovité psy. Nalezená zvířata nebyla samozřejmě typově jednotná, ale šlo si všimnout, že vytvářejí určité lokální variety (kastilksý galgo, andaluský galgo atd.). Mnohdy se psi, o které jejich majitelé nepečovali, sdružovali do smeček a sami si obstarávali potravu. Španělé odlišovali tyto vesnické chrty důsledně od chrtů chovaných na dostihy. Dostihoví chrti měli v sobě značnou příměs greyhoundů, takže pro regeneraci španělského galga nebyli důležití.

Využití a povaha

Španělský galgo se využíval na štvanice. Byl to pes určený k lovu zajíců v terénu, rychle pronásledující zvěř a lovící na dohled. Dříve se používal také k lovu jiných zvířat jako králíků, lišek a dokonce divokých prasat, avšak v podstatě je toto plemeno určeno k lovu zajíců v terénu. Ačkoli se místní obyvatelé o tyto psy nijak zvlášť nestarali, občas se konali závody v rychlosti a lovecké způsobilosti těchto chrtů. Připomínalo to terénní dostihy (coursing). Španělský galgo je tedy i dnes na coursing výborný. Může běhat i na dráze, ovšem nedosahuje rychlosti čistokrevného greyhounda, ani křížence greye se španělským galgem. Povaha galga je klidná a spíše rezervovaná. Při lovu se však projeví jeho průbojnost a živost. Má citlivou duši a vyžaduje citlivý přístup. Vůči cizím se projevuje zdrženlivě, svou rodinu však miluje. Je pohodlný, rád polehává na sedačce v blízkosti svého pána.

Vzhled

Chrt značné velikosti, středního formátu, s lehce konvexním profilem, podlouhlé stavby těla, s dlouhou a štíhlou hlavou. Kompaktní kostra, dlouhá a štíhlá hlava, prostorný hrudní koš, silně vtažené břicho a velmi dlouhý ocas. Pánevní končetiny výrazně svisle postavené a dobře osvalené. Jemná krátká srst nebo polodlouhá drsná srst. V souladu s tělem je hlava dlouhá, kostnatá a suchá. Poměr délky mozkovny vzhledem k délce tlamy činí 5 : 6. Při pohledu shora by měla hlava být velmi dlouhá a stejnoměrná, s dlouhou a štíhlou tlamou. Oči malé, šikmo uložené, mandlového tvaru. Uši široké nasazení, trojúhelníkový tvar, masité v první třetině, k zaoblené špičce jsou tenčí a jemnější. Vysoko nasazené. Krk dlouhý, oválný, plochý, štíhlý, silný a pohyblivý. Trup obdélníkový, silný a pohyblivý, vykazuje sílu, pohyblivost a vytrvalost. Hrudní koš je silně vyvinutý; silně vtažené břicho. Hrudní končetiny absolutně svislé, jemné, rovné a rovnoběžné; kratší a jemnější přední nadprstí. Zaječí tlapky. Pánevní končetiny silné, dobře vyznačené kosti; dlouhé, dobře vyvinuté osvalení. Absolutně svisle postavené, se správným úhlením. Srst je hustá, velmi jemní, krátká, hladká; stejnoměrně pokrývá celé tělo až po mezery mezi prsty. V zadní části stehen poněkud delší. Varieta s polodlouhou drsnou srstí vykazuje odlišnou drsnost a délku srsti; třebaže srst vždy stejnoměrně pokrývá celé tělo, vzniká vous na horním pysku, na tvářích, huňatých obočích a chocholce. Všechny barvy jsou přípustné. Kohoutková výška: Psi: 62 až 70 cm Feny: 60 až 68 cm.

Péče

Péče o srst stojí minimální úsilí. Galgo se bude cítit dobře u aktivní rodiny, která často podniká výlety. Vyžaduje blízkost svého pána. Také vyžaduje každodenní kontakt se psy!

Zdroje: FCI-Standard číslo 285 / 24.05.2002/ D

I. Stuchlý – M. Císařovský, Chrti, Canis