22.07.12 Aktuality

Své mazlíčky fotografujeme častěji než své partnery

Zvířecí mazlíčci patří do rodiny – výzkum prokázal, že 88 procent majitelů zvířat v České republice považuje své chlupaté přátele za součást své nejbližší rodiny a fotografuje je častěji než své partnery.

 

I když byla nejbližší rodina v České republice nejoblíbenějším objektem fotografií (v 67 procentech případů), zvířata odsouvají partnery až na třetí místo – za nejčastěji fotografovaný objekt označila své partnery pouze méně než třetina dotázaných (30 procent), zatímco mazlíčky nejčastěji fotografuje 51 procent dotázaných. Zvířata jsou také ceněni jako společníci. Čtyřicet jedna procent dotázaných majitelů zvířat v České republice raději tráví čas se svými mazlíčky než se svými rodiči (26 procent) a sourozenci (14 procent). Zvířata jsou třetími nejoblíbenějšími společníky po partnerech (73 procent) a dětech (53 procent).

 

Tyto údaje vyplývají z evropského výzkumu prováděného společností Nikon ve 12 zemích při příležitosti uvedení nové jednooké digitální zrcadlovky pro začátečníky Nikon D3200 na trh. Výzkum byl proveden společností Opinium Research v květnu 2012. Účastnilo se ho 6100 majitelů domácích zvířat z 12 evropských zemí (Belgie, České republiky, Francie, Itálie, Německa, Nizozemí, Polska, Rakouska, Rumunska, Slovenska, Spojeného království a Srbska).

Naprostá většina majitelů zvířat považuje své mazlíčky za součást rodiny a zahrnuje je do každodenních činností. Sedmdesát jedna procent majitelů mluví na svá zvířata jako na lidi, 40 procent majitelů jim dovoluje s spát v posteli a 48 procent se s nimi dělí o své jídlo. Devatenáct procent lidí, nejvíc ze všech evropských zemí, se dokonce se svými čtyřnohými společníky dělí o svá tajemství a 7 procent je obléká. Majitelé nevynechávají mazlíčky ani při důležitých příležitostech – 48 procent lidí jim kupuje dárky, 26 procent oslavuje jejich narozeniny a 24 procent je bere na dovolenou.

 

Chlupatá chlouba

Češi také rádi předvádějí své mazlíčky. K ukládání fotografií jsou nejčastěji používána mobilní zařízení – 57 procent majitelů uložilo fotografii svého zvířete do mobilního zařízení, 50 procent použilo fotografii mazlíčka jako pozadí na svém počítači a 41 procent publikovalo jejich fotografie na sociálních sítích. Osm procent majitelů vytvořilo pro svého mazlíčka profil v sociální síti a čeští majitelé nejčastěji v Evropě (18 procent v porovnaní s průměrnými 10 procenty) nejčastěji umisťují fotografii svého zvířete na svůj pracovní stůl.

 

Carli Davidson, mezinárodně oceněná fotografka domácích zvířat a přírody, komentuje výsledky výzkumu: „Tento výzkum ukazuje, že domácí mazlíčci jsou důležitou součástí rodinného života. Je tedy pochopitelné, že chceme zachytit a sdílet okamžiky, které jsou pro ně důležité, stejně jako to chceme dělat v případě dítěte, sourozence nebo partnera – nebo dokonce ještě více. I přesto však nemusí být snadné zachytit správný záběr. Zvířata nelze řídit stejně jako lidi – často jsou neustále v pohybu a zachycení jejich osobnosti pomocí statického snímku může být náročné. V tom vám může právě velice pomoci fotoaparát D3200, ať už chcete snímat fotografie nebo videosekvence. Tento model se velice snadno ovládá i v případě, že jste ještě nikdy předtím nepoužívali digitální jednookou zrcadlovku. Je také vybaven funkcemi, které vám pomohou zachytit okamžik přesně tak, jak si to přejete, dokonce i ve slabém světle nebo když se váš pes prohání parkem! Existuje několik postupů, jak vylepšit své fotografické schopnosti, ale základem je mít dobrý fotoaparát.“

 

Výzkum také zvýraznil skutečnost, že v České republice žijí milovníci psů – 65 procent majitelů mazlíčků vlastní psa, zatímco jen 41 procent vlastní kočku. Češi jsou také nejpravděpodobnějšími majiteli vlastních domácích rybiček (26 procent) nebo králíků (14 procent).

 

Několik tipů pro skvělou fotku:

 

Naučte svého mazlíčka milovat fotoaparát. Nechte jej, ať si fotoaparát očichá a olíže. Držte ho pod úrovní jeho očí, aby nepůsobil tak hrozivě. Když se zvíře přiblíží k fotoaparátu a projeví o něj zájem, odměňte jej pamlskem. Nezapomeňte však chránit objektiv před slinami pomocí filtru.

 

Ujistěte se, že máte dobrou náladu. Zvířata mají silnou intuici a komunikují pomocí výrazů a řeči těla, proto instinktivně poznají, pokud máte špatnou náladu, a reagují příslušným způsobem. Začněte fotografovat s očekáváním zábavy a zvířata si budou chtít také hrát.

 

Zkuste přitáhnout jejich pozornost. Držte nad objektivem pískající hračku nebo oblíbený předmět, aby se zvíře podívalo do fotoaparátu. Buďte však připraveni na to, že se někteří psi se mohou po hračce okamžitě vrhnout. Také hračkou příliš nepískejte – zvířata jsou chytrá a rychle ztratí zájem, když si uvědomí, že nejsou za reagování na zvuk odměňována.

 

Používejte nacvičená chování a triky. To je zvlášť vhodné v případě psů – umí se překulit na záda? Pokud ano, vyfotografujte ho, jak leží na zádech. Při fotografování jejich portrétů cvičte povel „zůstaň“. Zvířata se soustředí na vás kvůli odměně a pokynům a vy budete moci zachytit oční kontakt. Také byste měli vědět, na jaké zvuky a jaká slova váš mazlíček reaguje. Většinou zbystří při poklepání na misku nebo na slova jako „pamlsek“, „jízda autem“ nebo „chceš se projít?“. I vyslovení jejich jména může vyvolat zajímavé naklonění hlavy a vzrušený výraz.

 

Zkuste používat pomůcky k zachycení různých výrazů. Pokud fotografujete psa venku, vezměte dlouhý klacek a jednou rukou si s ním hrajte, zatímco druhou rukou fotografujete. Určitě zachytíte několik zábavných výrazů, jak se bude pes snažit klacek chytit. Pokud fotografujete kočky, nezapomeňte, jak moc se soustředí na hračky. Můžete před nimi pohupovat peříčkem na provázku nebo jim házet míček. Díky tomu můžete zachytit ve správný čas různé úžasné kočičí postoje.