28.10.13 Aktuality

Světový den zvířat 2013 – jak bylo?

Nadace na ochranu zvířat uspořádala již pátý ročník oslavy Světového dne zvířat. Akce proběhla v Centrálním parku Pankrác na Praze 4 v sobotu 5. října 2013 od 12 do 18 hodin. Oproti minulému roku, kdy oslavu navštívilo přibližně 1500 lidí, se nám letos podařilo získat cca 2000 návštěvníků.

Jedná se jistě o pozitivní vývoj, a proto doufáme, že v následujících letech opět naši návštěvnost vylepšíme. Akce se konala pod záštitou RNDr. Tomáše Hudečka, Ph.D., primátora hlavního města Prahy a Pavla Caldra, starosty městské části Praha 4.

Oslavu oficiálně zahájili RNDr. Tomáš Hudeček, Ph.D., primátor hl. m. Prahy, pan Pavel Caldr, starosta městské části Praha 4, paní Marta Kubišová, zpěvačka a čestná členka správní rady Nadace, paní Marcela Lund, prezidentka Nadace na ochranu zvířat a Mgr. Eva Hodek, ředitelka Nadace na ochranu zvířat.

Návštěvníci se mohli těšit nejen z krásného počasí, ale i z bohatého programu, který připravil tým Nadace. Našim cílem bylo oslavit soužití člověka a zvířete a představit různé možnosti vzájemné spolupráce. Chtěli jsme lidem ukázat, že kromě lásky a neomezené věrnosti, kterou nám zvířata dávají, mají i sílu a schopnost vykonávat řadu důležitých a užitečných činností. K vidění byly např. ukázky záchranářských dovedností psů v podání Záchranné brigády kynologů Praha nebo práce asistenčních a vodících psů od organizace Helppes – Centrum výcviku psů pro postižené o. s. a Pestrá společnost, o.p.s.

Nadšenci a milovníci psů si přišli na své při předvedení volnočasových a sportovních disciplín jako Dog fitness a agility XXL v podání Haf bez Obav, s.r.o. či při ukázce obedience Zuzany Coufalové z Klubu Obedience CZ, o.s. Přítomné diváky ohromily svou šikovností a originalitou border kolie pod vedením zkušeného týmu Yvony Adrové z DiscDog klubu České republiky, o.s. při ukázkách Dogfrisbee. Mezi další psí podívanou patřila ukázka psího tance v podání Anny Krejčové ze školy Canisminor. Pro návštěvníky byla organizací VET-SERVIS připravena ukázka psího odchytu. V rámci oslavy se představil i Český svaz majitelů prasátek chovaných v domácnosti, který ukázal „malé“ prasátko naživo a zároveň návštěvníkům sdělil úskalí jejich výchovy.

Útulky a sdružení zabývající se ochranou zvířat zde měly možnost prezentovat svou činnost a případně nabízet charitativní prodej. Jednalo se o tato sdružení: Láska ke zvířatům o. s., Azyl pes Krásný Les, O. S. Srdcem pro kočky, O. S. Devět životů, Pesos, o. s. a O. S. Beky. Představil se zde také zajímavý časopis Haf a Mňau zkušené novinářky Kateřiny Kašparové, která také vede Kočičí azyl.

Návštěvníky akce příjemně potěšila Záchranná stanice z Pátku u Poděbrad názornou ukázkou živé sovy pálené, kterou si mohli pohladit či podržet na ruce. Neméně zajímavé bylo také povídání o netopýrech, o které se postarala paní Dagmar Zieglerová ze ZO ČSOP Nyctalus. Velmi nadšeného přijetí se dočkal také Klub chovatelů a příznivců fretek, který si s návštěvníky povídal o fretkách na téma – Jak (vy)chovat fretku?.

Novinkou byla možnost nechat si zdarma zkrášlit svého psa (ostříhat srst, upravit drápky) od salonu Anjuli. Zajímavou prezentaci zdravého krmiva pro koně předvedla Martina Burianová – Cavallino.

Stejně jako v minulém roce jsme zařadili do našeho programu zábavné soutěže pro děti. Soutěže byly různorodé – vzdělávací, kreativní, ale i sportovní a každá soutěžní disciplína souvisela se zvířaty nebo s jejich životy. Celkem se do soutěžení zapojilo 150 dětí. Malí návštěvníci byli ze soutěží a poté i z cen velmi nadšení, ostatně stejně jako jejich rodiče. Děti mohly také využívat služeb Andrey Smolové – HEX ART, která jim namalovala třpytivé tetování.

Součástí akce byla i charitativní sbírka chovatelských potřeb. Návštěvníci přinášeli krmivo, pelíšky, škrabadla, hračky a další potřeby pro psy a kočky, které se pak rozdaly mezi 6 útulků.

Více na www.ochranazvirat.cz