16.07.18 Aktuality

Tomášův strážný anděl se jmenuje Corny

Detekční pes Corny umí rozpoznat kolísání hladiny cukru v krvi, a tak Tomášovi usnadňuje nelehký život s diabetem. Výcvik Cornyho probíhá v neziskové organizaci Pes pro tebe a byl umožněn díky značce Pedigree. Přispět na výcvik detekčních psů mohou i spotřebitelé v rámci speciální akce, kterou na léto a začátek podzimu připravily značky Pedigree a Whiskas ve spolupráci s řetězcem prodejen Billa.

Tomáš má diabetes 1. typu. Jedná se o cukrovku způsobenou poruchou slinivky břišní, která produkuje inzulín. Tímto typem cukrovky trpí mladí lidé do 35 let a dochází při ní k prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi. Vysoká hladina cukru je z dlouhodobého hlediska nebezpečná pro výskyt mnoha závažných a smrtelných komplikací, naopak nízká hladina ohrožuje život v daný moment. Pacient si musí několikrát denně měřit hladinu glukózy a píchat si inzulín.

„Cornyho jsem měl v předvýchově a po absolvování výcviku ho dostanu zpět, aby hlídal výkyvy mé hladiny cukru,“ říká Tomáš Slípka a dodává: „Již v době předvýchovy jsem podle instrukcí od cvičitelů pomáhal u pejska podporovat vlohy k detekční práci. Corny se ukázal jako velice empatický a citlivý jedinec, který má všechny předpoklady zvládnout tento náročný výcvik.“

Když člověku s diabetem klesá, nebo stoupá hladina cukru v krvi, tělo uvolňuje chemické látky, které mají svůj typický pach. Pes se správným výcvikem je schopen reagovat na tyto chemické změny daleko dříve, než se projeví nežádoucí zdravotní účinky, a upozorní na ně postiženého. Ten je pak schopen zkontrolovat si hladinu cukru v krvi a přijmout vhodná opatření.

„Pro usnadnění každodenního života lidí s různými zdravotními problémy nebo hendikepy pořizujeme převážně dvouměsíční štěňátka, která umísťujeme v rodinách na tak zvanou předvýchovu,“ říká Kateřina Tobišková z organizace Pes pro tebe, která zajišťuje výcvik detekčních psů a pomáhá klientům při financování jejich výcviku. „Nejdůležitější je, aby štěňátko projevilo vlohy pro detekci a udělalo si zásadní vazbu na člověka, se kterým pak bude dobrovolně a s radostí spolupracovat,“ upřesňuje Tobišková.


Pořízení detekčního psa je drahá záležitost. Kompletní příprava takového psa trvá dle psychické vyzrálosti daného jedince 18 až 24 měsíců a stojí zhruba 250 tisíc korun. Stát na tento výcvik nepřispívá. S financováním výcviku detekčního psa pro Tomáše proto pomohla společnost Mars prostřednictvím svojí značky Pedigree. „Myšlenka vzájemné pomoci v rámci komunit je jednou ze základních hodnot, které ve firmě vyznáváme a na kterých naše společnost stojí. I proto jsme se rozhodli zapojit se do tohoto projektu,“ prohlašuje Zuzana Lošáková, ředitelka vnějších vztahů ve společnosti Mars, a doplňuje: „Zároveň jsme hledali cestu, jak zapojit do problematiky výcviku detekčních psů co nejvíce lidí, abychom zvýšili povědomí o této problematice v Čechách. Oslovili jsme proto společnost Billa a na začátku léta spouštíme společný projekt.“


V rámci charitativního projektu, který bude v obchodech Billa probíhat v několika etapách (25. 7. - 31. 7., 5. 9. - 11. 9. a 17. 10. - 23. 10.), mohou spotřebitelé nákupem výrobků Pedigree a Whiskas přispět na výcvik nejen Cornyho. Ten bude Tomášovi předán v listopadu letošního roku. Přispět na výcvik detekčních psů pro další děti i dospělé je možné i bez nákupu krmiva, a to přímo na účet společnosti Pes pro tebe. Číslo účtu je 2300402481/2010 a variabilní symbol 2018.