Milujete pečení a ujídání vánočního cukroví? Co takhle letos napéct i vašemu čtyřnohému kamarádovi? Vanilkové rohlíčky si nechte pro rodinu a psovi naservírujte zdravější variantu v podobě psích sušenek.
Tvarohové sušenky
1 odtučněný tvaroh
6 lžic mléka
6 lžic spařeného lněného semínka
1 žloutek
4 šálky ovesných vloček
Smíchejte všechny přísady dohromady a vytvořte menší placičky podle velikosti vašeho pejska. Pečte při teplotě cca 200 °C po dobu 15 minut. Placičky musí být upečené a křupavé. Lze na vylepšení přidat i strouhaný sýr nebo játra
Játrovo-ovesné sušenky
350 gramů jater (drůbežích)
350 gramů ovesných vloček
4 lžíce oleje
1 vejce
bylinky (petrželová nať, česnek aj.)
Ingredience vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Hmotu (neměla být ani příliš tuhá, ani tekutá) pak vylijte na plech vyložený pečícím papírem rovnoměrně rozetřete. Pečte v troubě rozpálené na 200 °C asi 20 minut. Ještě teplé nakrájejte na rovnoměrné kousky (např. čtverečky).
Mrkvové sušenky
200 g mrkve
1 vejce
cca 4 lžíce vody
250 g polohrubé mouky
3 lžíce oleje
½ prášku do pečiva.
Vejce utřete s olejem, přidáte nastrouhanou mrkev a vodu. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva a vypracujete těsto. Rozválíte a vykrajujete různé tvary. Pečete asi 20 minut.
Medové sušenky
200 g ovesných vloček
cca 150 g mouky (ideálně celozrnná)
100 g medu
100 g másla
60 g spařeného a rozemletého lněného semínka
2 vejce
Máslo rozpusťte a všechny ingredience smíchejte dohromady. Potom ze vzniklé hmoty vytvořte malé hrudky, které upečte v troubě na 180 °C dozlatova.
Vykrajované sušenky z jater
500 g celozrnné mouky
200 g syrových jater (např. kuřecích)
1 vejce
1 oleje
1 dcl vody
¼ lžičky jedlé sody
bylinky (například petrželová nať)
Játra rozemelte najemno, přidejte vejce, olej, vodu, bylinky, vodu a nakonec mouku a jedlou sodu. Vše smíchejte a vytvořte těsto, ze kterého vyválejte plát silný okolo 0,5 cm. Posléze použijte vykrajovátka a tvořte sušenky různých tvarů. Jestliže se těsto lepí, podsypejte ho moukou. Pečte při teplotě 180 °C dozlatova.
Jablečné sušenky
1 jablko
150 g polohrubé mouky
75 g ovesných vloček
1/2 lžičky skořice
1 lžíce oleje (např. slunečnicový)
Předehřejte troubu na 180°C. Připravte si plech a vyložte ho pečícím papírem. Jablko oloupejte, vykrojte jádřinec a nahrubo nastrouhejte. Do mísy nasypte mouku, ovesné vločky, skořici a smíchejte. Následně přidejte nastrouhané jablko a olej. Vše smíchejte, pak přidejte 40 ml vody a opět smíchejte. Uhnětené těsto vyklopte na moukou posypaný vál a propracujte rukama, dokud se nepřestane lepit. Pak ho rozválejte na tloušťku cca 4 mm. Plát těsta opatrně přeneste na plech a vidličkou několikrát propíchněte. Nožem ho pak nakrájejte čtverečky. Velikost sušenek by měla odpovídat velikosti psa. Vložte plech do vyhřáté trouby a pečte 30-35 minut, dokud sušenky mírně nezhnědnou.
Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.