10.10.18 Plemena

Velškorgi

Historie

V současnosti se rozlišují dvě samostatná plemena: Welsh Corgi Pembroke a Welsh Corgi Cardigan. Jejich původ není přesně známý, ale předpokládá se, že jejich předky přivezli do Walesu asi před tisíci lety tkalci z Belgie. Tito psi se pak křížili s místními ovčáckými psy. Potomci byli ceněni pro svou schopnost nahánět ovce a dobytek na příkrých svazích. Velškorgi při nahánění lehce koušou velká zvířata do nohou a pak uhýbají z cesty jejich kopancům. První velškorgi se objevil na výstavě v roce 1925. O tři roky později bylo plemeno zaregistrováno u Anglického kennel clubu. Oba typy měly v té době společný standard. Odlišný vzhled však vedl k neshodám mezi chovateli a spor vyústil až v rozdělení na dvě samostatná plemena. Pembroke velškorgi byl dlouho spojován s královskými rody, hlavně s britskou monarchií. Cardigan není světově tak rozšířený jako Pembroke, ale ve své domovině – Walesu je velmi oblíbený.

Povaha a využití

Pembroke je podle standardu odvážného vzhledu, pracovitý. Otevřený a přátelský, nikdy nervózní nebo agresivní. Cardigan je pozorný, čilý a inteligentní. Vyrovnaný, ani bázlivý ani agresivní. Jedná se v obou případech o dobré hlídače. Velškorgi je od přírody zvědavý pes, který chce úzký kontakt se svým páníčkem. Miluje děti. Je ostražitý, oddaný a hravý. Protože ovce nutí k pohybu jemným kousáním do nohou, má tendence chovat se stejně i k lidem. Toto „ňafání“ je nutné psa důsledně odnaučovat už od mládí. Ačkoli se původním využitím jedná o ovčáckého psa, který miluje pasení, pro svou přizpůsobivost, přítulnost a milou povahu jsou v dnešní době chováni i jako psi společenští. Milují aportování míčků, uplatnění najdou i v různých kynologických sportech, jako je například treibball.Tito spokojení a inteligentní psi jsou ideální pro majitele, kteří chtějí velkou psí osobnost v malém balení.

Vzhled

Obě plemena jsou robustní psi nízkého vzrůstu s dlouhým tělem a krátkými končetinami, které jsou pevně stavěné. Pembroke se od Cardigana liší hlavně ocasem. Ocas Pembroke je vrozeně krátký. Cardigan má delší tělo, je trochu těžší, má hustý dlouhý osrstěný ocas a větší uši posazené dál od sebe. Tvar a vzhled hlavy připomíná lišku, s živým, inteligentním výrazem. Srst Cardigana je o trochu kratší než srst Pembroke. Srst Pembroke může být jednobarevná červená, sobolí, jelení, černá s pálením, s bílými znaky na končetinách, na hrudní kosti a krku. Povolena je trocha bílé na hlavě a na tlamě. Přípustná zbarvení u Cardigana jsou blue-merle, žíhaná, červená, sobolí, trikolorní se žíhanými znaky a trikolorní s červenými znaky. Všechna výše uvedená zbarvení s typickými bílými znaky na hlavě, krku, hrudi, spodní části těla, končetinách, tlapkách a špičce ocasu nebo bez nich. Výška v kohoutku Pembroke přibližně 25 – 30 cm. Ideální výška Cardigana je 30 cm.

Péče

Srst se snadno udržuje, má samočistící schopnost, je však nutné ji pravidelně pročesávat tuhým kartáčem. Dvakrát ročně velškorgi výrazně líná, v té době pročesávejte častěji. Počítejte ale s tím, že chlupy vypadávají po celý rok. Vzhledem k tomu, že se jedná o aktivní psy (Cardigan je aktivnější než Pembroke), je nutný pravidelný pohyb. Pes by se neměl překrmovat, aby nezlenivěl a neztloustl.

Více se o velškorgim dozvíte zde: https://muj-pes.cz/portret-plemene/velskorgi-435.html

Foto: maxpixel.net

Zdroj: Rádce pro milovníky psů, Paul McGreevy, Argo, 2005