Veterinární poradna

Pavel Velký | 08.09.15

Dobrý den. Máme fenku, 8 let, střední plemeno, kastrovaný kříženec, která je cca 4 měsíce po epileptickém záchvatu a každý den musí mít ráno a večer půlku pilulky pro zamezení další epileptické ataky. Za těch několik měsíců znatelně přibrala na váze (z cca 12 na 16 kg) a je viditelně méně ochotná se pohybovat a projevují se u ní také náznaky pravděpodobně bolavých kloubů zadních nohou a tím také pokulhávání a nedošlapování na bolavou nohu. Můžete prosím poradit krmivo, je ho dávkování a četnost krmení, případně i další způsob, jak docílit snížení váhy a lepšího zdravotního stavu? Moc děkuji, Ing. Pavel Velký

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, jediné co Vám mohu doporučit je konzultovat tento stav s ošetřujícím veterinárním lékařem, který fenku na epilepsii léčí... Nevím jaké "pilulky" fenka bere, mohu se jen domnívat a proto nemohu na Váš dotaz odpovědět jinak. Dle mého názoru by měl Váš vet. lékař zhodnotit závažnost stavu Vaší fenky - jak co se týká rizika epileptického záchvatu a zejména pak celkového zdravotního stavu po podání léků (jak píšete "pilulek").
S pozdravem MVDr. Valešová

michal havrda | 07.09.15

dobry den chtel jsem se zeptat da se tady koupit tablety na odcerveni dekuji

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, tablety na odčervení lze zakoupit ve veterinární ordinaci nebo v lékárně.
S pozdravem MVDr. Valešová

Lenka Palubová | 01.09.15

Dobrý den, mám 3 letého jorkšíra, který váží 2,5 kg. Chtěla jsem se zeptat, jestli mu může nějak ublížit poštípání od rezavých mravenců. Je to zvědavec a všude strká čumáček. Děkuji za odpověď. Palubová

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, domnívám se, že mu to nijak neublíží.
S pozdravem MVDr. Valešová

Lenka Dvořanová | 26.08.15

Dobrý den, chci se zeptat, zda je vhodné psovi občas změnit druh granulí nebo je lepší stále dávat ty stejné? (dostává pouze granule). Mám psa - 4 roky, labrador. Děkuji za odpověď. Školařová

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, myslím si, že pokud mu granule vyhovují tak se nemusí měnit. Pokud už chcete měnit, mělo by přechod být postupný během 5-10 dní.
S pozdravem MVDr. Valešová

Dagmar Thunova | 19.08.15

Dobrý den, mám Yorkšíra 6let a Bišonka lvíčka 10let, aktivní pejsci, pracuji u koní, tak jsou se mnou skoro celý den venku za každého počasí/ samozřejmě, že podle počasí je oblékám/, Chtěla bych pro ně ty nejkvalitnější granulky/na ceně nezáleží/. Prosím poradte mi to nejlepší pro ně. Doposud jsem krmila Proplanem s krůtím masem pro citlivé zažívání. Jsou jak moje děti, proto to nej. Děkuji Thunova

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, proplan je kvalitní krmivo, pokud pejskům chutná neměnila bych. Další kvalitní krmivo je např. Guabi Natural, Brit Care, Petcult, atp. ¨
S pozdravem MVDr. Valešová

Zuzana Jirků | 18.08.15

Mám venkovního 15 měsíčního kocoura, je vykastrovaný, nosí obojek proti blechám a klíšťatům. Našla jsem u něj menší bílé červy u konečníku. Může dostat kapku nebo pastu proti červům, není nutné na dobu odčervování sundat obojek ?

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, na vnitřní červy je účinná buď pasta nebo tabletky. Obojek sundávat nemusíte!
S pozdravem MVDr. Valešová

Markéta Krákorová | 17.08.15

Dobrý den, kdy je vhodné přejít u pejsku ze štěněčího krmiva na dospělácký? Když jako štěňátko byl do 4 měsícu podživený.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, běžně se přechází na dospělácké granule cca ve věku 18. měsíců, ale pokud je pejsek stále hubený, můžete i dále pokračovat v podávání štěněcích cca do věku 24 měsíců.
S pozdravem MVDr. Valešová

Jaroslava Šuráňová | 15.08.15

Dobrý den,jaké krmivo davat ročni fence vlčaka po operaci žaludku. Kdy ji zustlo jen 20% žaludku. Je tyden po operaci. Děkuji

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, jaké krmivo dávat prosím konzultujte se svým ošetřujícím vet. lékařem!!!
S pozdravem MVDr. Valešová

Višnja Fryštacká | 14.08.15

Dobrý den paní doktorko, mám 11 měsíčního kocourka (zrzavobílý vesnický kocourek), přišel k nám sám. Potřebovala bych poradit s výběrem kapsiček (levnější, ale pokud možno kvalitní). Kocourek je hubený, přestože má granule Royal Canin do 12 měsíců a dostával kapsičky Felix, semtam dostane smetanový sýr, tvrdý aidam, vařené vejce (nechutná). Zkoušela jsem mu dělat omeletky podle doporučeného receptu, ale ani ty mu nejedou. V září ho máme v úmyslu nechat kastrovat, už nám jednou přišel hodně dobitý. Je odčervený a nemá ani klíšťata ani svrab. Chytá myšky, zatím je nežere, u veterináře před 2 měsíci mi bylo řečeno, že to je dospíváním, ale měla jsem dojem, že o běžné kocourky nemá velký zájem. I když se snažím číst různé rady, tak bych byla vděčná za pár nápadů co mu dávat jíst a hlavně poradit se značkou vhodných kapsiček. Děkuji Vám za případné rady a přeji pěkný den.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, na přilepšenou mu můžete dát např. i jogurt, smetánek, vařené maso... kapsičky obecně moc nedoporučuji - obsahují velké množství vody a málo masa... důležité je pravidelné odčervování ( v sezóně - jaro až podzim když chytá myšky atp. můžete odčervovat i 1x za měsíc...)
S pozdravem MVDr. Valešová

Hana Hájková | 10.08.15

Od kolika týdnů se má začít přikrmovat kojené koťátko jídlem pro koťátka a od kolika týdnů se má začít výuka chození na kočičí záchodek?

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, přikrmovat můžete cca od 3 týdnů, kdy je koťátko ochotné ochutnávat granulky (většinou z misky maminky). V případě nutnosti dokrmu můžete granulky namáčet v mléce nebo ve vodě (cca od 5ti týdnů). Chození na kočičí wc můžete učit již od cca 3 týdnů (většinou se to ale naučí sami od maminky - vidí ji že tam jde a zkouší to také).
S pozdravem MVDr. Valešová