Veterinární poradna

Jiří Ritzka | 13.02.15

Dobrý den, chtěl bych se zeptat: moje čtyřletá fenka RTW má od 2let na přední noze prošlápnutou tlapku a nebyl s tím jiný než estetický problém. Nyní s odstupem času začala pokulhávat. S mým veterinářem jsem to řešil ihned jak se to prošlápnutí objevilo. Sdělil mi, že se s tím nedá moc dělat a že můžu obohatit její stravu o kloubní preparáty. To bylo vše. Skutečně není operace co by jí nějak pomohla? Mám se připravit na to že bude mít dysplazii kyčelního kloubu? Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, pokud se jedná opravdu o prošlápnutou tlapku obávám se že s tím již nic dělat nepůjde. Prošlápnutí vzniká z nedostatečného přísunu minerálů a vitamínů v období růstu, ve 4 letech se tím již moc nenadělá, lze pouze nasadit vhodnou kloubní výživu pro zmírnění dalších deformací. Nevím jakou souvislost má prošlápnutí s dysplazií? Pro dg dysplazie kyčelního kloubu je nutné RTG vyšetření.
S pozdravem MVDr. Valešová

Marta Duchoslavová | 12.02.15

Dobrý den, máme fenku miniaturního bulteriéra, nyní 3,5 měsíce. Krmíme granulemi Nutram Puppy (střední plemena), jako odměnu dáváme psí piškoty, sušené maso Brit Let´s Bite a na časté odměňování Brit training snack puppy. Občas také nějaké ovoce a zeleninu. Měli bychom přidat nějakou např.kloubní výživu nebo jiné vitamínové doplňky? Děkuji za radu, Duchoslavová M.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, pokud pejsek normálně roste a dobře prospívá, tedy nemá žádné zdravotní potíže nemusíte přidávat žádné kloubní ani jiné vitamínové doplňky. V granulích je vše co potřebuje pro správný růst.
S pozdravem MVDr. Valešová

Dagmar Čechová | 05.02.15

Dobrý den,máme 11 letou fenku labradora a chci se zeptat jaké by pro ni bylo nejlepší krmení-granule a popř.nějaké vitamíny na klouby?Zatím je aktivní a zdravotně v pořádku podle veterináře.Děkuji za odpověď.Dáša

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, pokud je fenka v dobré kondici a je zdravá doporučuji krmit nadále granulemi, na které je zvyklá. Preventivně můžete podávat např. Alavis Kloubní výživu po dobu 3 měsíců a poté dáte 1-3 měsíce pauzu dále dle potřeby můžete znovu nasadit.
S pozdravem MVDr. Valešová

Jana Štěpánová | 05.02.15

Dobrý den.Máme 5-letou britskou kočičku.O vánocích začala být smutná bez jiskry,nechtěla moc přijímat potravu a víc něž jindy pospávala.Ale po léčbě antibiotiky byla zas jak rybka.Na začátku tohoto týdne se situace opakovala.Rozbor krve nic neukázal,jen trochu slabší játra,ale vše v normě i ledviny.Druhý den nám kočička ,,motá" na zadek.Při chůzi se jí zadek kývá ze strany na stranu a zadní nohy má celkově slabší.Je možné že za to mohou antibiotika?(Enroxil),Není možné že jí veterinář napích injekcí nějaký nerv?Můžete poradit?Děkuji Jana

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, je dost nepravděpodobné, že by kočička měla tyto problémy (motání na zadek jak píšete) po injekci antibiotik. Vypadá to spíše na pohybové obtíže /např. vyhřezlá ploténka, částečné ochrnutí virového či jiného původu apod/ nebo na celkové onemocnění /např. cévní mozková příhoda, zánět nervů či svalů v oblasti křížové, rakovina ledvin/. Jediné co mohu doporučit je RTG páteře a podrobné vyšetření krve a sono břišních orgánů.
S pozdravem MVDr. Valešová

Iveta Příhodová | 02.02.15

Dobrý den, je vhodné kombinovat v zimních měsících pobyt pejska venku a ve vytopené místnosti?Máme australského ovčáka-fenku-v noci spí venku v kotci se zateplenou boudou,když jsme v práci je na zahradě,ale po odpolední procházce si ji berem do domu.O víkendu je doma přes den častěji.Děkuji za odpověď Příhodová.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, pokud nejsou výrazné mrazy nemělo by to vadit, ale pro jistotu bych o víkendu zachovala režim stejný jako v týdnu, aby si za "víkend" organismus nezvykl na teplo a pak se fenka neprochladla.
S pozdravem MVDr. Valešová

Michal Vicjan | 30.01.15

Dobrý den! Máme 2,5 měsíčné štěně ČSV a má problém s metabolizmem: špatně se mu tvoří svalstvo a pomalu se vyvíjí šlachy. Poraďte prosím nějaký doplněk stravy nebo vhodnější krmivo. Děkují Katka.V

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, má problém s metabolismem? Nevím co to znamená? Jaké má přesně onemocnění? Doporučuji se obrátit na vet. lékaře, který diagnostikoval poruchu metabolismu. Nemohu Vám poradit vhodnější krmivo ani doplněk stravy, protože pokud se jedná o poruchu metabolismu je nutná cílená léčba.
S pozdravem MVDr. Valešová

Pavla Pajer | 22.01.15

Přeji hezký den, naše téměř šestiměsíční štěně dnes bohužel v nestřeženém okamžiku pozřelo kus kočičího exkrementu. Bude nějak platné, když ho nyní odčervím? Nebo to nebude mít žádný pozitivní efekt? Naposledy jsme ho odčervovali v polovině listopadu (pasta Banminth). Normálně exkrementy nejí a jenom je letmo očichá. Jak mám postupovat, kdyby se to opakovalo? Děkuji Vám předem mnohokrát za odpověď!! Pavla Pajer

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, pozření exkrementu u štěňat je celkem častá věc. Pokud budete 4x za rok odčervovat nemusíte se bát nakažení. Pokud však máte pochybnosti nic se nestane když budete odčervovat častěji. Můžete tedy vaše štěně teď odčervit a pokud se do 2 dnů neobjeví v exkrementech žádné články ani červíci, je vše v pořádku. Pokud se tam objeví články (vypadají např. jako zrnko od okurky) za 14 dní odčervení zopakujte.
S pozdravem MVDr. Valešová

Markéta Šilerová | 21.01.15

Dobrý den, máme 4letého Jack Russella teriára. A všimli jsme si že má na ocase kousek místa, kde mu chybí srst a nebo je jen velmi krátká a kůže pod srstí je zašetlá jakoby špinavá. Místo jsme prohmatávali ale bolesti nemá a ocasem normálně po celý den vrtí. Tak nevíme jestli se máme něčeho obávat. děkuji

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, pravděpodobně se jedná o jizvu (či ještě strup) po nějakém poranění. Pokud místo není horké, zarudlé, bolestivé a neprodukuje žádný sekret mělo by být vše v pořádku. Pokud se Vám to přeci jen nezdá navštivte vet. lékaře.
S pozdravem MVDr. Valešová

Roman Pešička | 20.01.15

Dobrý den paní doktorko, chtěl jsem se zeptat máme tříletého Yorkšírskýho teriéra. U něj začala vypadávat srst na zadních tlapkach na hoře . Prosím o rádu. R.Pešička

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, vypadávání srst obecně má mnoho příčin - špatné krmivo (chudé na vitamíny a minerální látky), alergické reakce, parazité atd. Pokud si místo drbe, kouše či škrábe a vznikají tam zarudlé místa, doporučuji navštívit veterinárního lékaře a zvážit další postup (dle klinického obrazu Vám vet. lékař doporučí případná vyšetření). Pokud je místo pouze lysé bez oděrek a apod. doporučuji koupit vitamínový preparát (nejlépe multivitamín). Pokud pozorujete na Vašem pejskovi i jiné příznaky onemocnění (nechutenství, hubnutí, zvracení, neklid apod.) navštivte vet. lékaře.
S pozdravem MVDr. Valešová

PETR JÍRA | 15.01.15

CO ZNAMENÁ SNÍŽENÉ BÍLÉ KRVINKY U FENY DÍKY

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, na tuto otázku nemohu přesně odpovědět, protože záleží na tom, která složka bílých krvinek je snížena a jak vypadá celkový krevní obraz. Doporučuji Vám zeptat se Vašeho veterináře, který rozbor dělal.
S pozdravem MVDr. Valešová