18.07.13 Výživa

Vliv stravy na zdraví psů

Za to, jakým způsobem prožije zvíře svůj život, je zodpovědný především jeho majitel. Je to právě on, kdo plní psovi misku.

Pro majitele je časově výhodnější spolehnout se na průmyslově vyráběné krmivo kvalitních značek, které se opírají o ověřené vědecké poznatky, než na doma vařené krmivo. Nejméně vhodné je pro psa lidské jídlo, které má jiné složení, často obsahuje hodně soli a koření. Pes ho sice může jíst, ale po nějaké době se to nepříznivě projeví na jeho zdravotním stavu.

Správná výživa by měla zdravotní stav zvířete podporovat, to znamená nejen zachovávat, ale i zlepšovat. Výrobci kvalitních krmiv proto používají kvalitní vstupní suroviny, které zároveň dobře technologicky zpracovávají. Receptura musí být vyvinuta na základě výzkumu a ověřených laboratorních poznatků. Důkazem je délka života psů. Za posledních 20 let, kdy mají psi možnost přijímat kvalitní receptury od renomovaných výrobců, se délka jejich života prodloužila o více než 20 % a téměř u nich vymizela závažná růstová onemocnění vyvolaná špatným složením jídelníčku (rachitida).

Kvalitní krmivo pro psy tedy musí být zdravotně nezávadné, musí prospívat zdraví psa, podporovat vývoj jeho organizmu a v neposlední řadě mu také musí chutnat. Chuť je důležitá, protože má kromě jiného vliv na to, jak ochotně bude zvíře přijímat potravu a s ní živiny potřebné pro zdravý růst a vývoj.

Hlavní oblasti psího zdraví

V rámci výzkumů anglického veterinárního centra Waltham byly definovány čtyři hlavní oblasti zdraví psa – zdraví dutiny ústní, zdravé zažívání, zdravá kůže a srst a dobrý imunitní systém. Bylo zjištěno, že některé látky jsou schopné snižovat ukládání vápníku v zubním povlaku, potlačovat tak vznik zubního kamene a zlepšovat zdravotní stav dutiny ústní. Dobrému zažívání pomáhají zase kvalitní suroviny s vlákninou, které zvyšují stravitelnost krmiva, nebo určité bylinky, jež snižují plynatost. Kůži prospívá zinek, selen a biotin. Ve správném množství a ve správném poměru zvláčňují kůži a zvyšují její elasticitu. Ze zdravé kůže pak vyrůstá zdravý chlup, k jehož kvalitě přispívají esenciální mastné kyseliny omega 3 a 6. Imunitu podporuje speciální směs antioxidantů.

Zuby a dutina ústní

Zdraví dutiny ústní ovlivňují takové vlastnosti granulí jako velikost, tvar a textura. Když pes granuli rozkousne,  sjede po jeho zubech a podobně jako kartáček z nich mechanicky setře nečistoty. Důležité proto je, aby pes granule nezhltnul, ale rozkousal a rozžvýkal. K tomu ho donutí správná velikost a tvar granulí. Mechanickému čištění zubů napomáhá také abrazivní textura granulí, která nesmí být příliš tvrdá (zvíře by si mohlo například zlomit zub), ani příliš měkká (granule by se lepily na zuby a podporovaly tak tvorbu zubního povlaku).

Zažívání

Kvalita krmiva se nejrychleji pozná podle trusu psa. Pokud je strava hodnotná, správně vyvážená a dobře stravitelná, pes ji využije téměř beze zbytku. Z těla pak vycházejí pouze nezbytné nestravitelné složky a odpadové produkty. Výkaly by měly být malé, pevné, dobře formované, bez výrazně nepříjemného zápachu. Kvalitní krmiva pro psy mají vysokou stravitelnost (vyšší než 80 %), to znamená vyšší míru využití živin a energie přijaté z potravy.

Kůže a srst

Stav kůže a srsti je viditelný indikátor celkového zdraví psa a odráží vhodnost podávaného krmiva. Pokud obsahuje všechny důležité složky na podporu zdravé srsti a kůže, např. zinek, selen, biotin, kyselinu linoleovou, vitamín E, esenciální mastné kyseliny omega 3 a 6, kůže bude vláčná a elastická, nebudou se na ní tvořit lupy a bude z ní vyrůstat lesklá srst.

Imunita

Čím lepší imunitní systém, tím vyšší obranyschopnost organizmu vůči nepříznivým vnějším vlivům. Hlavní obranu těla zajišťují antioxidanty, chránící buňky před poškozením volnými radikály. Kvalitní krmivo obsahuje směs antioxidačních látek neutralizujících volné radikály, které vznikají při metabolických procesech v těle a které napadají buňky, poškozují orgány a způsobují předčasné stárnutí organizmu.

Různé nároky psů na výživu

V každé fázi života psa má jeho organizmus jiné požadavky na příjem jednotlivých živin a množství energie. Studie výzkumného veterinárního centra Waltham ukázaly, že rostoucí organizmus potřebuje v potravě např. vápník a fosfor v poměru 1,2-1,6 : 1, zatímco dospělý organizmus už jen 0,8-1,1 : 1. Porušení tohoto poměru by znamenalo závažné zdravotní problémy počínaje křivicí a konče ukládáním vápníku v některých orgánech. Výrobci proto rozdělují krmivo podle životních fází a také tělesné hmotnosti psa v dospělosti. Krmivo pro psy se dělí na receptury určené pro rostoucí organizmus, označované jako Junior (nebo Puppy), a pro dospělý organizmus, označované jako Adult. Dále se dělí na receptury pro malá plemena a receptury pro velká plemena. Receptury Junior by se měly používat až do fyzické dospělosti psa, což je období, kdy se uzavírají růstové ploténky – u malých plemen v období od 12 do 18 měsíců, u velkých plemen v období od 18 do 22 měsíců. Po uzavření plotének je možné přejít na krmiva Adult. Stárnoucí psi mívají problémy s trávením nebo se získáváním energie, pro ně jsou vhodná krmiva s označením Senior. Za seniora se přitom považuje pes, který je v poslední třetině průměrného života dané velikosti psa, např. doga je senior již od 8 let, ale kokršpaněl až po 12. roce života.

Stejně jako u jednotlivých fází života psů dle věku by měla být zohledňována i jejich aktivita. Odlišné množství energie potřebuje pes, který tráví většinu času doma jako domácí mazlíček, a pes, který běhá agility. Potřeba energie je jiná také u březích a kojících fen nebo u plemen s dlouhou srstí, v zimě a v parném létě. V konkrétních případech je nejlepší poradit se o výběru správné receptury s ošetřujícím veterinárním lékařem.

 

MVDr. Zbyněk Lonský

Veterinární ordinace pro malá zvířata, Praha a Poděbrady