18.01.15 Život se psem

Vůně psích tlapek

Také jste si všimli, že tlapky vašeho mazlíčka mají svůj specifický pach? Někomu voní. Možná je to tím, že připomíná vůni kukuřičných lupínků, popcornu nebo jiných pražených pochutin. Tento jev je označován jako „Frito Feet“. Co tuto vůni (pro někoho spíš zápach) způsobuje?

Na každém zvířeti i člověku se nachází obrovské množství nejrůznějších mikroorganismů. Jste-li zdravý a průměrně dbáte na hygienu, přesto budete mít asi sto tisíc mikroorganismů na každém centimetru čtverečním vaší kůže. A stejně tak psi mají na sobě plno mikrobů. Dokonce i ti nejčistší jich na sobě mají miliony. A psí tlapky v tomto ohledu hrají prim. Jsou ve styku se zemí, v záhybech kůže mezi prsty se udržuje vlhkost, nedochází tam k cirkulaci vzduchu. A někteří psi si tlapky také olizují. Navíc se na polštářcích tlapek nacházejí potní žlázky. To vše dohromady představuje pro bakterie a kvasinky přímo živnou půdu.

Podle článku v časopise Mental Floss všechny tyto mikroorganismy vytvářejí své vlastní odlišné pachy, a „popcornová vůně“ u některých psů může být zapříčiněna přítomností kvasinek nebo bakterií Proteus, které jsou známé pro svůj sladký, kukuřičný pach. Nebo by to mohla být přítomnost bakterie Pseudomonas, která voní sice trochu ovocněji, ale někomu to může evokovat i popcorn.

Máte se znepokojovat?

Ne! Je úplně normální, že se na vašem mazlíčkovi nacházejí miliony bakterií Je to součást života na Zemi. Pokud tlapky vašeho psa jsou cítit stále stejně, je vše v pořádku. Jestliže však zpozorujete, že tlapky vyloženě zapáchají na dálku, jsou zarudlé, pes si je nadměrně olizujte atd., mohlo by se jednat o infekci (nebo projev alergie). V tomto případě raději navštivte veterinárního lékaře.