07.02.08 Výživa

Výživa štěňat malých plemen

 

Od narození až zhruba do 24 měsíce je štěně ve fázi růstu. Toto období je mimořádně náročné na výživu. Trávicí systém je mnohem zranitelnější a menší oproti trávicímu systému dospělého psa. Než se z něj stane dospělý jedinec, několikanásobně znásobí svoji porodní hmotnost.
Do 6 měsíce je pro náročný růst potřeba zajistit speciální stravu. Energie, kterou v tomto období vydá, až dvojnásobně přesahuje nároky dospělého psa. V organismu dojde k mnoha změnám – růst, výměna zubů… Proto by štěně mělo dostávat kvalitní stravu, aby nebyl jeho vývoj ohrožen a aby mu zbylo ještě dost energie na hraní a průzkum okolí. Existuje mnoho druhů granulí, na kterých si můžeme dobře povšimnout, že velikost těchto granulí je několikanásobně menší než granule třeba pro velké psy. Nutno podotknout, že pro štěňata malých plemen je velmi důležité, aby granule, které dostávají, obsahovaly velké množství živin a energie.

Pro štěňata malých plemen je specifické to, že mají malou tlamu, malý žaludek a tudíž je nutné jim podávat jen pro ně přijatelné krmení. Tělesně se vyvíjejí velmi rychle a nárůst hmotnosti je také velmi rychlý. Je potřeba proto dbát, aby nebyla překrmována a štěňata netrpěla nadváhou.

 Dobré je granule zezačátku máčet, aby je štěně snadněji snědlo. Má totiž velmi jemné malé zoubky a tvrdé granule mohou způsobit vylomení zubů s následným poraněním dásní zvláště ještě předtím, než se mu mléčné zuby vymění za trvalé. Denní dávku jim rozdělte do čtyř i pěti dávek. Štěně musí v hojné míře přijímat živiny i energii a to po celý den, aby na vše mělo dostatek sil. S věkem dávky postupně snižujte.

 

Text: Ivana Pospěchová

Foto: Eva Černohubová