25.04.07 Plemena

West highland white teriér

Historie:

Domovinou west highland white teriéra, nebo li „westíka“ je Skotsko, přesněji skotská vysočina.

Své jméno získalo plemeno právě podle západní skotské vysočiny West Highand. Jako u většiny terriérů i zde jsou předci různě zbarvení lovečtí teriéři, které bychom jen ztěží mohli označit za jedno plemeno. Jelikož dříve nešlo v chovu ani tak o exteriér psa ale především o jeho pracovní schopnosti, které byly pro lovce stěžejní.

Během své existence neslo plemeno několik názvů. Psi tohoto typu byli též známi jako roseneath terrier nebo white roseneath terrier nebo také pittenweem terrier. Bílý teriéři se však vyskytovali také v majetku vévodů z Argyllu, tato kupina se označovala jako „malí skye teriéři“. Cíleným chovem bílých teriérů se zabýval plukovník sir Edward Dinald Malcolm z Poltallochu, který měl tu smůlu, že si během lovu spletl svého oblíbeneého a nejvýkonějšího psa smečky s liškou, či zajícem a střelil ho. Od té doby se na Poltallochu chovali psi bílé barvy, aby se podobným nehodám v budoucnu zamezilo. Právě tato linie poltalloch se stala jednou ze základů pro chov west highlad white teriéra.

Westík patří do skupiny skotských nízkonohých teriérů. Jedném z jeho dalších předků byl dnes již neexistující starý skotský teriér. Jeho vzhled se podobal neupravenému kernteriérovi.

Plemeno bylo uznáno roku 1904. A první specializovaný klub vznikl jak jinak než v Anglii a to roku 1905.

Vzhled:

Je to malý silně stavěný pes bílé barvy. Působí pohyblivě a sebevědoomě. Srst je čistě bílá dlouhá 5 cm, hrubá, bez kudrlinek a zákrutů s měkkou podsadou. Váha se pohybuje mezi 6,8 – 9,9 kg. Výška je u psů kolem 27,5 cm, u fen asi 25cm.

Povaha a využití:

Je aktivní a bdělý, ostražitý. Je veselým někdy i komickým a neúnavným společníkem. Typický představitel živé teriérské povahy. Dnes je oblíbeným společníkem a výstavním psem. Ve standardu je popsán jako „rošťák s notnou dávkou sebevědomí“.

Péče:

Úprava srsti je důležitá, je nutné trimování a stříhání.

 

Text: Eva Černohubová

Foto: Chovatelská stanice Al-Moktar