18.01.15 Výživa

Zatočte s nadváhou

Pokud svému domácímu mazlíčkovi dopřáváte vše, čeho si jeho smutné oči žádají, škodíte mu možná více, než si sami připouštíte. Zejména během vánočního hodování však bývá těžké odolat a málokdo je tak disciplinovaný, aby se občas o nějakou tu dobrotu nepodělil. Vánoce jsou ale dávno za námi, a proto je třeba co nejdříve začít se zdravějším režimem.

Spousta dobrot a pamlsků, sem tam sousto z vašeho talíře, málo pohybu, nadbytek granulí či nesprávná volba krmiva – to vše může přinést kila navíc. Důsledky i krátkodobé nadváhy jsou ale u zvířat stejně závažné jako u lidí – jmenovat můžeme cévní a srdeční choroby, přetížení pohybového aparátu, zejména páteře a kloubů, zvýšené riziko nádorového onemocnění, dušnost, cukrovku, onemocnění jater, slinivky či poruchy trávení a látkové výměny.

Nadváha zvířat je ovšem častější, než si většina chovatelů připouští. Podle neoficiálních statistik jí trpí až 50 % zvířat, z toho více než polovina je dokonce obézních. Zvíře s nadváhou má přitom nejen méně kvalitní, ale často i o několik let kratší život. Proto je třeba problém identifikovat a co nejdříve najít řešení.

Jak poznat, že má vaše zvíře nadváhu?

Správné určení zdravotního stavu a stanovení diagnózy je v kompetenci veterinářů. Prvním vodítkem pro vás ale může být několik nejviditelnějších ukazatelů:

  • Nelze nahmatat žebra, nebo jen s obtížemi či pod vrstvou tuku

  • Pas není viditelný (platí zejména u psů; u koček se tuk častěji ukládá ve spodní části břicha)

  • Zvíře má potíže při chůzi či jiném pohybu, je pomalé a „líné“

  • Zrychlená frekvence dýchání

  • Častější spánek a špatná nálada

Pokud dojdete k závěru, že vaše zvíře má skutečně nadváhu nebo sklony k obezitě, je čas navštívit veterinárního lékaře a konzultovat vhodnou dietu. Jídelníček raději sami neupravujte, dokud veterinář vaši domněnku nepotvrdí. Pouhým omezením potravy byste totiž mohli zvíře ochudit o potřebné vitaminy či minerály a kočkám, které při nadváze často trpí také cukrovkou, by nesprávná úprava jídelníčku mohla způsobit dokonce až hypoglykemický šok.

Správná dieta a pohyb

Ideální je vytvořit u zvířete správné stravovací i pohybové návyky již odmalička a postupně reagovat na další faktory, které mohou ovlivňovat výkyvy váhy – věk, specifika konkrétních plemen, jiné potřeby pro kastrovaná zvířata či akutní nebo chronické zdravotní potíže.

Pokud se však přece jen stane, že váš pes začne trpět nadváhou, zvolte vhodné dietní krmivo, rozdělte krmnou dávku do více menších porcí a zamezte celodennímu přístupu k misce s jídlem. Úbytek na váze by neměl být větší než 1 % týdně, tedy u psa o hmotnosti 20 kg maximálně 200 g. Psa je třeba pravidelně vážit, abyste příliš drastickou dietou neohrozili jeho zdraví ještě více. Dopřejte psovi také více pohybu, samozřejmě přiměřeně s přihlédnutím k jeho aktuální kondici.

Pro kočky s nadváhou jsou ideální dietní krmiva s nižším množstvím tuku a vyšším obsahem bílkovin. Omezte pamlsky a zejména kočkám žijícím v bytě dopřejte dostatek podnětů ke hře, aby byly motivovány k pohybu.

Doplňky stravy

K úpravě hmotnosti napomohou také některé typy probiotik, konkrétně probiotika s imunomodulační funkcí, která replikují vlastní bakteriální kmeny v prostředí střev. Nenechte se ale mýlit, nejedná se o jogurt či kefír – tato probiotika kromě mléčných bakterií musí obsahovat také další bakteriální kmeny – například Streptococcus thermophilus nebo Enterococcus faecium. Imunomodulační probiotika nejenže posilují imunitu, podporují regeneraci a hojení, ale pomáhají také regulovat trávení a obecně zlepšují funkci metabolismu.

Nikdy není pozdě. Zkuste tedy občas odolat smutným zvířecím očím, a co nejdříve nastavte svým čtyřnohým přátelům kvalitní a zdravou životosprávu. Budou vám vděčni tím nejkrásnějším způsobem – zdravím, hravostí, vitalitou a radostí ze života.