02.09.14 Život se psem

Zatraceně ztracený?

Čipovat, nebo nečipovat psy? Na tuto otázku určitě kladně odpoví ten, komu se pejsek již někdy ztratil a čip mu pomohl k návratu domů. Elektronicky označovat psy je zatím povinné jen v případě vydání pasu nutného pro cestování po zemích EU, ale i při vycestování mimo.

Takovýto mikročip musí splňovat normy ISO 11784 nebo 11785. Označení tetováním je sice ještě uznáváno, ale pouze pokud je jasně čitelné a bylo prokazatelně provedeno před 3. červencem 2011.

Mnohé obce a města přispívají majitelům na elektronické označení jejich pejsků, nebo dokonce celou částku několika set korun plně hradí. Ví, že se to vyplatí. Jistě je dobré, že je pak evidence snazší (a i vybírání poplatků), ale důležitější je určení majitelů u psů nalezených či zaběhlých a ztracených.

Podle Kláry Carbové, předsedkyně občanského sdružení Psí detektiv, se nejvíce psů ztratí po silvestrovských oslavách a pak v květnu a v září, kdy vrcholí hárání fen. Je to aktuální téma vzhledem k nastávajícím týdnům, kdy by si lidé měli své feny a psy více hlídat. Poslední týdny se eviduje nárůst případů ztracených psů o 20 %. Vyplývá to z poznatků této organizace, která se zaměřuje na vyhledávání ztracených pejsků a kočiček. Psímu detektivovi se daří vrátit zpět majitelům zhruba 80 % ztracených psů, mimo jiné díky hromadnému rozesílání sms po okolí, kde se zvíře ztratilo, vyvěšením plakátů s fotografií zvířete a díky databázi kontaktů v každém okrese – soukromých veterinářů, zverimexů, myslivců, kynologických sdružení, obcí, Státní veterinární správy apod. Další možností je také spolupráce s útulky.

Elektronické označování psů má i z tohoto pohledu smysl a efekt. Na to při různých příležitostech Státní veterinární správa upozorňuje a doporučuje psy i kočky očipovat i v případech, kdy majitelé se psy nikam necestují.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS, www.svscr.cz