10.08.17 Život se psem

Zdají se psům sny?

Podle odborníků ano. Psi během spánku sní stejně jako my lidé. Co je obsahem jejich snů je však záhadou, pravděpodobně se jedná o zážitky, které nedávno prožili, jako je honění sousedovy kočky, aportování míčku nebo hra s psím kamarádem.

Jejich spánek prochází třemi fázemi: NREM (non-rapid eye movement), REM fáze (rapid eye movement) a SWS fáze (short wave sleep – spánek pomalých vln). Během fáze SWS začne pes zhluboka dýchat. Podle odborníků se psům zdají sny během fáze REM. Někdy v této fázi i pohybují nohama, jako by honili svou kořist. Jindy k tomu dokonce vrtí ocasem, kňučí nebo poštěkávají s pootevřenu tlamou. Pomyslné běhání můžeme u psa pozorovat, když spí na boku. Když spí v klubíčku, musí udržovat svaly v napětí, takže nemá tolik uvolněné tělo.

Štěňata sní nejčastěji

Z dosud neznámých příčin cukají nohama během spánku víc štěňata a starší psi. Také se jim zdá více snů. Údajně větší plemena psů mívají sny delší, avšak méně časté. Menší pejsci pak mají sny kratší, ale častější. Psi mají obecně větší potřebu spánku než lidé, ale většinu času, kdy mají zavřené oči, se jedná pouze o fázi podřimování, ze které stačí i malé vyrušení a jsou hned vzhůru. Obvykle se jim začínají zdát sny až po zhruba 20 minutách spánku. Prvním náznakem je pohyb zavřených očí. Dále se přidávají i záškuby těla a končetin, které mohou probíhat jen pár vteřin, někdy déle. Pes sebou většinou párkrát trhne, pak zase upadne do klidného spánku. Někdy mají dokonce noční můry a probudí se celí vyděšení. V tu chvíli je vhodné mluvit na ně klidným hlasem, aby se zase uklidnili.

Foto: maxpixel.freegreatpicture.com